PRIJEDOR U FINSKOJ

U sklopu akcije "Zaustavimo poricanje genocida" aktivisti Bosanskog Kulturnog Centra u Finskoj su na Dan bijelih traka postavili bijele trake na rukave u centru grada Turkua i time se pridružili planetarnoj akciji koju je pokrenuo i organizovao Odbor za obilježavanje genocida u Prijedoru sastavljen od osam udruženja.

Nije bilo prijatno biti obilježen, iako nam nije prijetila nikakva opasnost, razmišljali smo kako je tek bilo onima koji su bili obilježeni tad u opštini Prijedor.

I djeca su se solidarisala sa obilježenima, iako nisu mogli shvatiti zašto je neko ubijao djecu pa su zapitkivali, na sta im je bilo teško naći adekvatan odgovor.

Ovo je nastavak programa obilježavanja godišnjice, 6.aprila 2012.godine održana je tribina "20. godina od genocida u Prijedoru" ovdje u Turku.

Takođe na jesen planiramo nastavak obilježavanja ovdje u Finskoj. Ovaj put obilježavanje bi bilo na finskom jeziku i namijenjeno više našim domaćinima Fincima. Organizator je Bosanski Kulturni Centar a na čelu ekipe koja će ovo odraditi su dvije visokoobrazovane djevojke iz naše opštine, Aida Huskić i Selma Kadirić.

Bosanski Kulturni Centar poziva sve članove da se uključe i u ostala dešavanja na ljeto u opštini Prijedor koja organizuje Odbor.

Mi idemo dalje, ponosni, uzdignute glave i čistog obraza.

Iz Finske
Nedžad Jakupović
Bosanski Kulturni Centar

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.