U Sarajevu sutra bijele trake kao prije 20 godina u Prijedoru

Sarajevski ratni teatar (SARTR) poziva građane BiH da se sutra pridruže akciji "Zaustavimo negiranje genocida" tako što će danas u popodnevnim satima u prostorijama teatra preuzeti bijelu traku koju će sutra staviti na svoj rukav, kao što su prije 20 godina to isto morali učiniti građani Prijedora nesrpske nacionalnosti, koji su potom ubijeni, odvedeni u logore ili protjerani.

Bijele trake, osim u SARTR-u mogu se preuzeti i u YIHR BiH, Direkciji Festivala MESS, EFM Radiju i Kinu Kriterion.

Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli.

Podizanje spomenika prijedorskim žrtvama u gradu nije dozvoljeno, a pristup mjestima zločina onemogućuje i Acelor-Mittal, kompaniju koja je danas vlasnik lokacije na kojoj se nalazio zloglasni logor Omarska.

"Zbog toga vas pozivamo da 31. maja noseći bijelu traku na rukavu ili isticanjem zastave ili bijelog čaršafa na svom prozoru iskažete solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i širom svijeta ", kaže u pozivu za učešće u akciji direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.

Ovaj čin ima za cilj podizanje svijesti o borbi za dostojanstvo miliona žrtava masovnih zločina i nepravde. Od Prijedora do Johanesburga, od Džakarte do Lime, na ovaj dan dignimo glas protiv poricanja istine o počinjenim zločinima, navodi se u pozivu.

Kampanju "Zaustavimo poricanje genocida" do sada je podržalo na hiljade ljudi iz više od 40 zemalja širom svijeta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.