Komemoracija: “20 godina genocida u Prijedoru”

U nedjelju 27-05-2012 je u poznatom debatnom klubu ”De Balie” u Amsterdamu odrzana komemoracija pod nazivom " 20 godina genocida u Prijedoru”.

Organizator i domacin skupa je bilo Udruzenje ”Sedra. Velika sala kluba je primila oko 150 gostiju koji su se okupili na centralnoj komemoraciji za Holandiju.

U toku komemoracije odrzan je i forum u kojem su ucestvovali:

Emine Bozkurt-poslanica PvdA (Holandska radnicka partija) u Parlamentu Evrope
Alfred van Cleef-pisac prve knjige na holandskom o konc. logorima u Prijedoru.
Hamdija Draganovic-bivsi zatvorenik logora Omarska i Manjaca
Satko Mujagic-bivsi zatvorenik logora Omarska i Manjaca
Chris Keulemans-pisac i moderator veceri.

U maloj sali kluba je priredjena izlozba fotografija Samira Sinanovica,gosta iz Sanskog Mosta, na kojima su prikazane strahote rata u BiH.Pored fotografija mogle su se vidjeti I kartice Crvenog Kriza sa imenima logorasa, njihova pisma I poruke iz logora te mnostvo knjiga sa tematikom rata u Bosni

Komemoraciju je otvorila .Elvira Kapo predsjednica Udruzenja “Sedra” pozvavsi goste da   sa dvije minute sutnje odaju pocast zrtvama genocida u Bosni. Nakon Elvire za govornicu je stao Chris konstatujuci da u Prijedoru nema dosvoljno spomenika koji obiljezavaju stradanja ne-Srba u ovom gradu.

Chris je najavio i goscu  Seidu Karabasic-predsjednicu Udruzenja Prijedorcanki ‘’Izvor”.

Seida je svoje izlaganje pocela poredjenjem broja stanovnika u Prijedoru iz  1991. godine i  procjene broja stanovnika 2011 godine.

Zanimljivo je bilo pogledati nacionalnu zastupljenost Bosnjaka i Srba:

God.             Bosnjaci         Srbi
1991          49.351 (43.83%)    42.581 (42.58%)
2011          8-10.000                90.000

Od prijeratnih 6.316 prijedorackih  Hrvata ostalo ih je svega 800-1000.

Seida je svoje izlaganje nastavila prikazom situacije u Prijedoru u samo predvecerje rata, njegov pocetak te osnivanje logora.
U Prijedoru je ubijeno 3.173 ljudi cija su tijela zakopana u 59 masovnih grobnica a 11% ubijenih su zene i djeca. Osudjeni za ova ubistva su dobili ukupno 381 godinu zatvora a Prijedor je grad sa najvise ratnih zlocinaca na svijetu.

Za prevod Seidinog izlaganja na holandski jezik pobrinuo se Satko koji je,nakon spominjanja njegove rahm. majke (ebe)  kao najstarije zrtve, vidno potresen  na nekoliko trenutaka zastao sa prevodjenjem.

Seida je svoje izlaganje zavrsila kratkom promocijom knjige ‘’Ni krivi ni duzni’’ u kojoj su slikom i tekstom prikazane zrtve zlocina u Prijedoru.

Nakon kratke pauze Chris je najavio forum sa gore vec navedenim ucesnicima.Nakon Satkovog i Hamdijinog vidjenja pocetka rata u Prijedoru u diskusiju se ukljucio i Alfred van Cleef ,tadasnji dopisnik holanskog lista ‘’NRC’’ za podrucje bivse Jugoslavije. Alfred je govorio o motivima po kojima je napisao knjigu ‘’Izgubljeni svijet porodice Berberovic’’.Knjiga govori o porodici Hamdije Draganovica.Ime Berberovic je zapravo izabrano kao sinonim za sve bosanske porodice pogodjene ratom. Sam autor knjige potice iz naroda nad kojim je u 2.Svjetskom ratu izvrsen genocid. Autorova namjera je da svoju knjigu izda u BiH ali i da radi na njenom nastavku.

Emine Bozkurt  se ukljucila u diskusiju govoreci o opravdanosti upotrebe rijeci ‘’genocid’’ za sve ono sto se desavalo u Prijedoru.

Na pitanje moderatora diskusije ‘’da li Bosnjaci,mozda,previse gledaju na proslost’’  Emine je odgovorila da za Bosnu nema napretka sve dok se tacno ne analiziraju ratna desavanja u BiH i osudjeni  osude za svoja nedjela.

Hamdija je govorio o problemima obiljezavanja zlocina u logoru Omarska a Satko je dodao da su vec poslana pisma na adrese Mittal-a  ali i na adrese potvrdjenih prijatelja BiH u vezi izgradnje Memorijanlog centra u Omarskoj. Emine je naglasila potrebu internacionalizacije ovog problema.

Moderator  veceri  je par puta davao rijec i publici koja je takodje uzela ucesca u diskusiji. U jednom momentu za rijec se javio i Senad Trnjanin,bivsi logoras iz Omarske, koji je dirljivo objasnio situaciju u kojoj su logorasi slusali izvjestaj sa Olimpijskih igara koje su se odrzavale 1992 godine zakljucivsi da ni logor ni njegovi cuvari nisu uspjeli ubiti dusu bosansku. Ove rijeci su izazvale buran aplauz a ni iskusni moderator Chris nije mogao sakriti suzu.

Emine je na kraju pozvala na vecu angazovanost Bosnjaka u politickom zivotu i jacu ulogu Bosnjackog lobija.Hamdija je najavio osnivanje udruzenja BiH logorasa u Holandiji.

Na kraju komemoracije gostima se obratila jos jednom Elvira Kapo koja se u ime ‘’Sedre’’ zahvalila svima na ucescu.
Ono sto je svakako vrijedno pomenuti jeste cinjenica da jedan ovakav skup sa tematikom genocida jos uvijek nije moguce odrzati u Prijedoru.

(Sedra)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.