Konferencija o pomoći žrtvama ratnih zločina

Kako pomoći u prevladavanju traume žrtvama ratnih  zločina, uključujući i one koji su bili izloženi seksualnom nasilju,  pitanja su kojima se danas na konferenciji u Prijedoru bave članovi NVO „Medica“ Zenica i „Izvor“ Prijedor, ali i predstavnici pravosudnih institucija Republike Srpske  zaduženih za procesuiranje ratnih zločina.

„Iako su pri Okružnom sudu i Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci prije nešto manje od dvije godine uspostavljeni odjeli za podršku svjedocima, to još uvijek ne predstavlja dovoljnu potporu u mučnom procesu kroz koji prolaze pri svjedočenju“, naglasila je Seida Karabašić, predstavnica NVO „Izvor“ iz Prijedora.

Dodala je da su iskustva sa suđenja  za djela zločina seksualnog nasilja, koja su se do sada odvijala u Banjoj Luci i Bihaću, potvrdila da „žrtve svjedoci nisu dovoljno zaštićeni“.

„To je problematika na kojoj se još mnogo toga mora učiniti“, kazala je Karabašić.

Prisustvo Branka Mitrovića, tužioca za ratne zločine Okružnog tužilaštva Banja Luka, koje je nadležno i za opštinu Prijedor, na ovoj konferenciji, smatra Karabašić, bit će dobra prilika da se sagledaju modaliteti kako poboljšati položaj svjedoka – žrtava ratnih zločina.   

Prijedorčanka Nusreta Sivac, koja je prošla zatočeništvo u logoru Omarska, u izjavi za agenciju Anadolija, na osnovu vlastitih iskustava, kaže da svako svjedočenje  za žrtvu „predstavlja novu retraumatizaciju“.

 „Položaj svjedoka žrtve nije bitno različit ni pred Haškim tribunalom ni sudovima u BiH. Zaštićeni ste samo tokom svjedočenja, a nakon toga, prepušteni sami sebi. Da ovaj život, koji je ostao, s tim živite kako znate i umijete“, ističe Sivac.

Među više od tri hiljade ubijenih i nestalih  prijedorskih Bošnjaka i Hrvata nalazi se i 256 žena i deset djevojčica.

Vlasti Prijedora, potvrdio je za Anadoliju Edin Ramuli, član NVO „Izvor“, zabranile su skup koji se na gradskom trgu uime sjećanja na njihovo stradanje, trebao danas održati.

„To je samo dokaz kako živimo u Prijedoru. To je dokaz da smo građani drugog reda, ljudi bez prava na sjećanje“, podvukao je Ramulić. 

(Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.