Akcija hapšenja zbog izdavanja lažnih pasoša

 

 

U Hrvatskoj su u u večernjim satima u petak u toku hapšenja više osoba osumnjičenih da su umiješane u izdavanje lažnih pasoša pripadnicima srpskog i crnogorskog kriminalnog miljea.

Policija je privela desetak hrvatskih državljana, koji se nalaze na ispitivanju u prostorijama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da su u posljednjih nekoliko godina izdali pasoše stotini osoba, a cijena dokumenata kretala se od 10 do 50 hiljada eura.

Iskaz Bojovića

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, izvori bliski istrazi otkrili su da su među privedenima državni službenici, neki policajci, kao i predstavnici diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Hrga je kazala da akcija, u kojoj su hrvatske vlasti sarađivale sa obavještajnim službama Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, traje mjesecima.

Prema procjenama izvora bliskih istrazi, nakon 40 sati pet ili šest privedenih moglo bi biti uhapšeno.

„Sve je počelo sa uhićenjem Luke Bojovića u Španiji“, kazala je Hrga.

Hrvatski pasoši pronađeni su kod pripadnika srbijanskog Zemunskog klana Bojovića, te Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, koji su uhapšeni u februaru u Španiji.

Hrga je rekla da je ‘Zemunac’ Sretko Kalinić, koji je uhapšen u Zagrebu 2010., istražiteljima dao korisne informacije, nakon čega je uslijedila provjera putnih isprava.

„Putovnice su završile u rukama podzemlja susjednih zemalja. Naš izvor tvrdi da su svi identificirani. Beogradsko podzemlje imalo je i originalne i krivotvorene putovnice“, kazala je Hrga.

Kako je izvijestila naša reporterka, jedan od lažnih hrvatskih pasoša bio je izdat na ime Vlado Vukomanović, kojim se navodno koristio Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na odsluženju maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu bivšeg premijera Srbije Zorana činđića.

Ulemek je 2009. u žalbenom postupku Vrhovnom sudu Srbije predao srbijanski pasoš na isto ime. Tom prilikom kazao je sudu da je postojao i hrvatski pasoš sa njegovom slikom na ime Vlado Vukomanović, ali da ta dva pasoša nemaju veze jedan s drugim.

Stotine pasoša u Mostaru

„Tu je i ona puno delikatnija stara priča iz BiH. Više od njih 900 [putovnica] nestalo je iz konzulata u Mostaru krajem 90-ih. Imali su ih glasoviti srbijanski kriminalci“.

„Putovnice su za njih bile dobra roba jer za većinu zemalja nisu trebale vize“.

Kako je kazala Hrga, hrvatski Jutarnji list izvještava da je policijska akcija ‘Mreža’ započela je kada je u petak navečer državljanin BiH, koji se smatra glavnim posrednikom ‘Zemuncima’, te kriminalcima iz BiH i Crne Gore, iz Kozarske Dubice otišao u Hrvatsku.

Hrvatska policija uhapsila ga je kada je prešao granicu.

U koordiniranoj akciji u Banjoj Luci, MUP Republike Srpske tokom akcije ‘Kozara’  u petak navečer uhapsio je četiri osobe koje su osumnjičene za krijumčarenje heroina i kokaina, te nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal.

Glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Jelena Bikić kazala je za Al Jazeeru da se radi o završnoj fazi kompleksnog kriminalističkog istraživanja.

„Uključene su i zemlje iz regije. Do sada osobe koje se nalaze kod nas su hrvatski državljani“, rekla je Bikić.

Policijska akcija se nastavlja, a konferencija za novinare bit će održana u nedjelju, kazala je Hrga.

(Al Jazeera i agencije)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.