“Cijeli Balkan na jednoj salveti”

Odnos Tuđmana i Miloševića u prvoj polovici 90-ih i njihov navodni dogovor o podjeli BiH, nacrtan na jednoj salveti je jedna od tema kojom se bave njemačke novine, piše Deutsche Welle.

"Cijeli Balkan na jednoj salveti", naslov je članka u Süddeutsche Zeitung (SZ) o dokumentarnom filmu koji je izazvao negodovanje u Hrvatskoj, a u kojem se radi o odnosu koji su imali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i o "dogovorima" koji su ova dvojica navodno sklapali neposredno prije i za vrijeme rata.

Ovaj list s tim u vezi navodi da se čini kao da su ova dvojica i dalje nerazdvojni, jer čak i "s onog svijeta daju povoda za priču." SZ u svome članku tako prenosi i poznati vic u kojem se susreću Tuđman i Milošević u Tokiju: "'Kako li je svijet mali, dragi Slobo’, kaže Hrvat. Na to mu odgovara Srbin: ‘Ne, dragi Franjo, nije svijet mali, već je Srbija velika’. Time se aludira na slogan nacionalističkih nogometnih navijača 90-ih godina, koji su sanjali o Velikoj Srbiji do Japana: ‘Srbija do Tokija’."

"Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?"

"Ta vremena su prošla, ne prijeti više izbijanje sukoba na Balkanu, ali prošlost je još uvijek moćna. Svađa oko toga ko je uzrokovao ratove u propaloj multietničkoj državi Jugoslaviji i dalje uzbuđuje duhove. Kad srpske i hrvatske sportske ekipe igraju jedni protiv drugih, policija mora s velikim brojem pripadnika osiguravati utakmice. Kad Hrvati slave svoje ratne heroje, Srbi reagiraju ljutito.

Trenutno se Hrvati međutim uzrujavaju zbog jednog dokumentarnog filma dvoje beogradskih reditelja. "Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?" je prije nekoliko dana prikazan na filmskom festivalu ZagrebDox. Autori Slađana Zarić i Filip Čolović su razgovarali s više bliskih osoba dvojice pokojnih političara te pogledali na stotine sati filmskog materijala. Oni postavljaju smjelu tezu da su krvavi sukob između Srbije i Hrvatske u prvoj polovici 90-ih godina inscenirali Milošević i Tuđman – s ciljem da se podijeli susjedna Bosna i Hercegovina. Uvjerljive dokaze za stvarni ratni dogovor filmaši međutim ne donose, a i prešućuju da je Milošević vješto instrumentalizirao srpski nacionalizam kako bi osigurao svoju moć i napao druge jugoslavenske republike."

Slobo i Franjo nisu uspjeli razbiti BiH, ali su ju znatno oštetili

SZ međutim navodi i da, pored ovih propusta, dokumentarni film dvoje beogradskih redatelja ima i svoju kvalitetu, jer donosi razgovore primjerice sa Stipom Mesićem koji govori o tome kako je Tuđman tada razmišljao.

SZ dalje navodi kako se u filmu prikazuje da su Tuđman i Milošević bili na "ti" te da su često razgovarali preko sigurnog telefona (preko kojega se nije moglo prisluškivati). "U hrvatskim medijima su taj telefon nazivali ‘Slobofon'", piše SZ, dodajući da se između 1990. i 1995. "dvojica gospodara rata susreli 47 puta. U proljeće 1991. je Tuđman prvi put s Miloševićem u Titovom lovištu u Karađorđevu razgovarao o teritorijalnoj podjeli Bosne i Hercegovine. 1995. su dvojica predsjednika nacrtali nove granice Balkana na jednoj salveti", piše SZ.

List međutim navodi i da "Slobo i Franjo nisu uspjeli razbiti BiH, zato što je međunarodna zajednica nakon dugog oklijevanja na koncu intervenirala. Ali im je pošlo za rukom da multietničko društvo Bosne i Hercegovine teško oštete".

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.