Sve manje informacija o grobnicama

 

U Bosni i Hercegovini je u protekloj godini ekshumirano 445 posmrtnih ostataka žrtava rata (nestalih osoba) te identificirane 872 nestale osobe, podaci su iz Izvještaja o radu Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH) za 2011. godinu.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio predsjedavajući Kolegija direktora INOBiH-a Marko Jurišić, u protekloj godini su istražitelji Instituta obavili 1.079 različitih radnji – 213 ekshumacija, 86 probnih kopanja i 780 revizija.

INOBiH je u 2011. godini zaprimio 292 informacije u vezi s potencijalnim lokacijama o nestalim osobama, od čega je 225 rezultat angažmana istražitelja Instituta, a ostatak relevantnih informacija osigurale su druge nadležne institucije i agencije u BiH.

“Temeljni problem u procesu traženja nestalih osoba i dalje je nedostatak relevantnih informacija o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica”, kazao je Jurišić.

Izrazio je uvjerenje da će rezultati INOBiH u tekućoj godini biti još bolji, te da će vlasti BiH napraviti iskorak u pogledu implementiranja preporuka Radne grupe UN-a za prisilne nestanke iz juna 2010. godine kojima se nalaže materijalno i kadrovsko jačanje Instituta.

Jurišić je naveo da je INOBiH pripremio radni materijal za donošenje naredbe na temelju koje bi se izvršio uvid u činjenično stanje (reviziju) posmrtnih ostataka u 11 kosturnica/mrtvačnica diljem BiH.

Radi se o materijalu INOBiH-a koji je proslijeđen na razmatranje Tužiteljstvu BiH, a da bi se zajedno s predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) utvrdio konačni prijedlog spomenute naredbe ili instrukcije, a koji bi bio obavezujući za sve kantonalne i okružne tužitelje, te kojim bi na jednak način bila definirana metodologija uvida u činjenično stanje svih 11 kosturnica.

O tome kako je došlo do inicijative za donošenje naredbe o kojoj se u medijima dosta spekuliralo pojasnio je član Kolegija direktora INOBiH Amor Mašović, podsjećajući da je prije četiri godine Boro Peulić iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i nestalih u Banjoj Luci izrazio zabrinutost ICMP-u zbog velikog broja – više od 600 neidentificiranih tijela u tri spomen-kosturnice – u Banjoj Luci, Lukavici (Miljevićima) i Nevesinju.

Po njegovim riječima, tadašnja državna komisija za nestale u vezi s tim je izvršila temeljitu analizu koja je pokazala da se među posmrtnim ostacima u kosturnicama nalaze i oni koji su “izvan mandata” institucija za traženje nestalih u periodu 1991.- 1996. godine, odnosno ostaci osoba koje su ekshumirane u grobljima, ili se radi o žrtvama iz Drugog svjetskog rata, pa i amputiranim dijelovima tijela.

Mašović navodi da će analiza u svih 11 mrtvačnica možda pokazati slično stanje, te da je cilj INOBiH-a utvrđivanje činjeničnog stanja da bi se vratilo dostojanstvo žrtvama i onemogućilo manipuliranje podacima na tom planu.

Član Kolegija direktora INOBiH Milutin Mišić kazao je da je saglasan s većim dijelom inicijative da se izvrši revizija kosturnica, navodeći da se radi o 3.500 do 4.000 neidentificiranih osoba, odnosno isto toliko ljudskih sudbina.

Ocijenio je, međutim, da se u radnom materijalu za donošenje spomenute naredbe nije dovoljno fokusiralo na namjeru Vlade RS-a da spomen-kosturnica budu i “trajni smještaj” neidentificiranih, ili identificiranih posmrtnih ostataka za koje porodice iskažu želju da tamo i ostanu.

Mišić smatra da se radi o veoma osjetljivom pitanju koje je izazvalo određene reakcije u javnosti, te da, stoga, još jednom treba razmotriti sadržaj radnog materijala koji bi trebao biti osnova za donošenje spomenute naredbe, uz napomenu da stoji na stanovištu da bi proces revizije trebao imati prioritet u odnosu na sahrane.

Kako je rečeno, inicijativa za donošenje naredbe koja je u formi radnog materijala predočena Tužiteljstvu BiH bit će predmetom daljnjeg usaglašavanja na relaciji INOBiH – državno tužiteljstvo – ICMP – i tužiteljstva na nižim nivoima.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.