U Parlamentu Australije usvojena Rezolucija o Srebrenici

 

Tri godine od pokretanja procesa, danas je Parlament Australije usvojio Rezoluciju o Srebrenici. Današnji čin usvajanja rezolucije bio je samo posljednja karika u dvogodišnjim diplomatskim aktivnostima i lobiranjima koja je pokrenulo i vodilo Vijeće bh. organizacija Australije.

Ovom rezolucijom se potvrđuje odluka Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici jula 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene enklave Srebrenica koja je bila pod zaštitom UN-a.

“Ovom rezolucijom se potvrđuje da su ubistva nedužnih bošnjačkih civila počinili pripadnici Vojske RS na čelu sa generalom Ratkom Mladićem”, navodi se u saopštenju Vijeća bh. organizacija Australije.

Usvajanjem ove rezolucije Australija se pridružila zemljama Evropske unije, Kanade i SAD-a koje su već ranije usvojile ovu rezoluciju i tim činom ne dozvoljavaju da se zaboravi ovaj najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Usvajanjem ove rezolucije Australija je potvrdila svoj status jedne od najdemokratskijih i najslobodnijih država u svijetu, koja neće dozvoliti da se sjećanje na 11. juli 1995 godine izbriše iz naših sjećanja i ovom rezolucijom Australija želi da sačuva spomen na sve nedužno stradale osobe i da se nikad i nikome ovako nešto ne ponovi”, poručuju iz Vijeća.

“Ovom prilikom Vijeće bh. organizacija Australije se zahvaljuje svim osobama od Bosne i Hercegovine, Kanade, SAD-a do Australije koje su pomogle da se usvoji ova rezolucija”.

“Posebnu zahvalu i ogromno priznanje Vijeće bh organizacija Australije upućuje Ambasadoru BiH u Canberri dr. Damiru Arnautu, koji je osim diplomatskog lobiranja i pomaganja da rezolucija uđe u raspravu u Parlament, učinio velike napore u vezi pripreme teksta rezolucije koju je upravo dr Arnaut kao ugledni i svjetski priznati pravnik finalizirao i dao joj završni pečat. Ovom prilikom Vijeće bh organizacija Australije čestita našem ambasadoru dr Arnautu na kompletnoj podršci u svezi sa svim aktivnostima oko pripreme i usvajanja Rezolucije i neka ovo bude primjer svim drugim bh diplomatama kako i na koji način treba da brane i zastupaju interese naše domovine Bosne i Hercegovine”, navode u saopštenju.

Također se želimo zahvaliti poslanicima Parlamenta Australije koji su učinili najveće napore da Rezolucija o Srebrenici uđe u raspravu u Parlament i da bude usvojena danas.

“Među njima posebno treba istači zastupnika Laburističke stranke za Port Melbourne (Victoria) Michaela Danbya, zatim zastupnika Laburističke stranke za Moreton (Queensland) Grahama Perreta, kao i zastupnika Laburističke stranke za Chifley (NSW) Eda Husica”, poručuju iz Vijeća bh. organizacija Australije.

U ime bosanskohercegovačke dijaspore specijalno priznanje i zahvalnost idu na adresu Eda Husica, BiH građanina godine 2010. u Australiji, kojeg smatramo najznačajnijim ambasadorom za istinu o BiH u svijetu.

“Neka nam svima Ed Husic služi kao primjer pravog zastupnika naroda, istine i pravd. Neka njegovo djelo bude primjer za bh. političare kako trebaju raditi za BiH i za svoj narod”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.