Å ta je kozaračkom poduzetniku ponuđeno umjesto pomoći

 

U raskoraku između norveškog poimanja biznisa u kojem se i za jednu, jedinu krunu mita i korupcije odlazi u zatvor te bh. prilika u kojima se sudbina investicija mahom vezuje za boju stranačkog dresa, Jusuf Arifagić (50), povratnik u Kozarac kod Prijedora, i čovjek s dva pasoša, norveškim i bosanskim, posljednjih pet godina pokušava u prijedorskom naselju Trnopolje izgraditi uzgojno-selektivni centar koji bi prostor Balkana i jugoistočne Evrope trebao snabdijevati visokokvalitetnim grlima stoke.

Mnogo strpljenja

U tih pet godina Arifagić je u projekt, koji posljednjih osam mjeseci i vizuelno poprima izgled centra, uložio 3,5 miliona maraka vlastitih sredstava. I, mnogo strpljenja, jer je samo na ekološku dozvolu od entitetskog ministarstva iz Banje Luke čekao pune tri godine. Problema je bilo i s ponovnim plaćanjem poreza, PDV-om, carinskim brojevima… Na sve se predugo čekalo.

Opravdanost Arifagićevog projekta podržala je i bh. delegacija koja je prije dvije godine posjetila Norvešku. Bili i vratili se. I otad ništa, mada je Arifagić, koji u Norveškoj slovi kao uspješan poduzetnik koji se bavi nekretninama i uvozom, očekivao da nadležni u BiH prepoznaju vrijednost ovog biznisa te ga uvrste u domaće finansijske tokove. 

– Tako sam barem očekivao, jer sam iz Norveške u Kozarac, osim dobro pripremljenog projekta, donio i saglasnost norveških kompanija i njihovog ministarstva poljoprivrede. I, naravno, svoj novac – priča Arifagić.

Ostao je nemalo iznenađen kada je prije godinu i po, tokom boravka u Sarajevu i petominutnog razgovora s ljudima iz određenih finansijskih krugova, umjesto podrške, dobio odgovor da “mu jedino dovu mogu proučiti ne bi li uspio”.

– Odmah su mi rekli da me ne mogu podržati. Podsjetili su me da je ovo Bosna i sugerirali da dobro razmislim o ulaganju kapitala ovdje i ispratili riječima da mi jedino mogu dovu proučiti ne bi li uspio. Rekao sam im da to mogu uraditi i sam i otišao. Oni će se sami prepoznati, ne moram ih imenovati – kaže Arifagić.

Etičke norme

I pored hoda po mukama, on ipak vjeruje u provedbu svoje investicije i izgradnju centra.

– Da li ću na to potrošiti još tri ili četiri godine, potpuno je nevažno. Ne želim nikome da dajem mito da bih nešto napravio. Želim da gradim transparentnu kompaniju, jer iza mene, na kraju krajeva, stoji i država Norveška i dužan sam da pratim njihove etičke norme u poslovanju – tvrdi ovaj Kozarčanin, koji je u Norvešku s porodicom, suprugom i troje djece, otišao prije 20 godina s kesom u ruci, nakon lične golgote i činjenice da je bio zatočenik zloglasnih prijedorskih logora Omarske, Keraterma i Trnopolja.

Posao za 200 ljudi

Arifagićev centar u Trnopolju bi samo u prvoj fazi, u oktobru ove godine, trebao zaposliti oko 200 radnika, 100 u direktnoj, a 100 u indirektnoj proizvodnji, na poljoprivrednim dobrima.

– Vrijeme je da mijenjamo navike. U Norveškoj nema nedodirljivih. Tamo i kralj podnosi izvještaj o svom poslovanju, a predsjednik vlade sa suprugom hoda po trgovinama da bi nešto kupio jeftinije. I to bez rotacionih svjetala i pratnje – kaže Arifagić. 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.