Korićanske stijene: Bolesna dvojica optuženih

 

Početak obnovljenog procesa pred Apelacionim vijećem protiv Zorana Babića, Milorada Škrbića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, odgođen je zbog zdravstvenih razloga dvojice optuženih. 

Obnovljeno suđenje za zločin na Korićanskim stijenama trebalo je započeti 13. januara, ali je Sud BiH donio odluku da se proces odgađa do daljnjeg.

“Početak pretresa pred Apelacionim vijećem u predmetu Zoran Babić i ostali odgođen je zbog zdravstvenih razloga Zorana Babića i Željka Stojnića. Novi datum bit će naknadno određen”, saopćeno je iz Suda BiH.

Državni sud je 21. decembra 2010. izrekao prvostepenu presudu kojom je Zorana Babića i Milorada Škrbića, nekadašnje pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osudio na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Željka Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio na 15 godina, za ubistva više od 150 civila muškaraca počinjena 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Istom presudom je Janković, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, proglašen krivim za izdavanje naredbe za ubistva na planini Vlašić i osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora. Janković se nije pojavio na izricanju prvostepene presude i za njim je raspisana potjernica.

Vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Miloradu Radakoviću, te ga oslobodilo krivice za učešće u planiranju, izdvajanju i ubistvima civila na Korićanskim stijenama.

Na ovu presudu Tužilaštvo BiH je u oktobru prošle godine iznijelo žalbu u kojoj je zatraženo da Apelaciono vijeće izrekne kaznu dugotrajnog zatvora za Babića, Škrbića i Jankovića, a da se Stojniću izrekne kazna zatvora u dužem trajanju, navodeći kako smatra da je Radaković počinio djelo za koje ga tereti.

Žalbe na prvostepenu presudu uložile su i Odbrane optuženih, izuzev Radakovića, u većini slučajeva zbog povreda krivičnog postupka, Krivičnog zakona, odluke o kazni, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, i zatražile ukidanje presude.

Nakon iznesenih žalbi, Apelaciono vijeće Suda BiH je 26. oktobra 2011. godine ukinulo prvostepenu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.