Tvorci Republike Srpske

Republika Srpska obilježava 20. godišnjicu. Među onima koji su bili u prvom redu na sjednici proglašenja Srpske Republike Bosne i Hercegovine 9. januara 1992., većinom su haški optuženici i osuđenici.
 
Na prvoj sjednici Nakon zimske sudske pauze u Haškom tribunalu i obilježavanja 20-ogodišnjice Republike Srpske u utorak (10.01.) je nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Tužioci su ispitivanjem novog svjedoka nastavili izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Genocid u Srebrenici je jedna od četiri glavne tačke haške optužnice protiv tvorca Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Uz to Karadžića optužnica tereti za istrebljenja i ubistva u 20 bosanskohercegovačkih opština. Ti zločini počinjeni su u cilju trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata iz opština u kojima su, kako piše u optužnici, bosanski Srbi nasilno preuzeli vlast. Karadžić je optužen i za teror nad civilnim stanovništvom Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Suđenje Ratku Mladiću i Biljani Plavšić

Po optužnici, koja se po težini zločina ne razlikuje od one protiv Karadžića, ove godine će početi suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Poslije deceniju i po skrivanja od međunarodne pravde, uhapšen je 26. maja prošle godine u selu Lazarevo u Srbiji. Sedamnaest godina ranije, naređivao je artiljerijsku paljbu na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Među onima koji su bili u prvom redu na sjednici proglašenja Srpske Republike Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine odreda su haški optuženici i osuđenici.

Biljana Plavšić, koja je poslije Karadžića bila predsjednica Republike Srpske, priznala je da je počinila niz ratnih zločina navedenih u optužnici. Zahvaljujući tom priznanju i nagodbi sa tužilaštvom, oslobođena je optužbe za genocid i osuđena na 11 godina zatvora. Još dok je služila tu kaznu u zatvoru u Švedskoj, porekla je sva svoja priznanja. Ipak je puštena na slobodu po isteku dvije trećine kazne.

Uloga Momčila Krajišnika i Slobodana Miloševića

Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik takozvane Narodne skupštine Republike Srpske Bosne i Hercegovine osuđen je na 27 godina zatvora za ubistva, progone na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i nečovječno postupanje. U žalbenom postupku kazna mu je smanjena na 20 godina. Kaznu izdržava u Velikoj Britaniji, u jednom od zatvora koje je dvadesetak zemalja po sporazmu sa Ujedinjenim nacijama stavilo na raspolaganje Haškom tribunalu.

Uz ova četiri, Haški tribunal je pokrenuo još 40 optužnica protiv 60 lica, optuženih da su počinili zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na prostoru današnje Republike Srpske.

 

 

U trinaest postupaka 24 osobe su optužene za masakr u Srebrenici, među kojima i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, koji je preminuo 2006. u haškom pritvoru i nije dočekao presudu.

Za zločin u Srebrenici, Haški sud je izrekao kaznu od 35 godina Radislavu Krstiću, komandantu  Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske. Krstić je prvi optuženik u Evropi koji je nakon procesa u Nirnbergu osuđen za pomaganje genocida.

Dvojica komandanata Vojske Republike Srpske priznali su krivicu za zločin u Srebrenici: Momir Nikolić osuđen je na 20, a Dragan Obrenović, načelnik štaba Zvorničke brigade na 17 godina zatvora. Pred Žalbenim vijećem je presuda protiv sedmorice visokih oficira vojske i policije Republike Srpske za srebrenički masakr.

U prvostepenom postupku Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su na doživotni zatvor, Drago Nikolić na 35 godina, a ostala četvorica na kazne od pet do 19 godina zatvora.

Opsada Sarajeva

Za opsadu Sarajeva i teror nad civilnim stanovništvom na doživotni zatvor osuđen je general Stanislav Galić, a njegov nasljednik na položaju Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević na 29 godina zatvora.

Nazivi predmeta u Haškom tribunalu govore o zločinima na području Republike Srpske u prve četiri godine njenog postojanja. Uz Srebrenicu i Sarajevo, ti predmeti su Bosanska Krajina, Prijedor, Bratunac, Foča, Višegrad, planina Vlašić, Vlasenica i Bosanski Šamac.

Tri mjeseca nakon osnivanja takozvane Srpske Republike Bosne i Hercegovine 9. januara 1992., nikli su logori širom njenog područja. Za zločine počinjene u logorima Omarska, Keraterm, Trnopolje, Sušica i zatočeničkim objektima u Foči, Višegradu i drugim gradovima osuđeno je 20 optuženika.

Po optužbi za osnivanje tih logora i zločine koji su u njima počinjeni danas je u Haškom tribunalu nastavljeno suđenje bivšim visokim zvaničnicima policije Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu.

 

(DW)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.