SUTRA JE DAN REPUBLIKE

 

Satko piše:

Na teritoriji Republike Srpske je prema podacima Federalne komisije za traženje nestalih do sada otkriveno preko 500 masovnih grobnica i oko 3000 pojedinačnih u kojima su pronađena tijela većinom Bošnjaka, te Hrvata, Roma, Albanaca i ostalih koje su pobile srpske vlasti tokom rata u BiH. (wikipedia).

Znam da wikipedia nije neki ‘izvor’ informacija, ali ne vjerujem ni da je daleko od istine. Znam isto tako da je samo u opstini Prijedor, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dosad otkriveno 63 masovne grobnice. U najvecoj u Starim Kevljanima je do 2004. lezalo 456 stanovnika Prijedora, logorasa Omarske. Znam i da je doktor Zeljko Sikora, ljekar, do 1992. zaposlen u Medicinskom Centru Mladen Stojanovic, kao i njegove kolege Pasic (ozenjen Srpkinjom – ako je bitno), Sadikovic (ozenjen Srpkinjom – ako je bitno), Resic, ubijen u logoru Keraterm i jedan od preko tri hiljade i dvjesta ubijenih Prijedorcana, bio porijeklom Ceh. Pitam se danas,kome je (i) on 1992. smetao? Zar nije mogao i danas lijeciti neciju, uglavnom srpsku, djecu? Njega danas brojimo pod ove ‘ostale’. Ostale ljekare, profesore, nastavnike, policajce, seljake, radnike, djecu, uglavnom pod Bosnjake i Hrvate. A svi djuture smo/su (bili) ljudi… bar tako nas vode na casovima biologije.

Republika Srpska je omedjena masovnim grobnicama. Kad covjek ne bi poznavao kartu Bosne i Hercegovine, dovoljno bi bilo da vidi kartu masovnih grobnica, pa da odvoji ‘srpski deo’. U ‘medjupresudi’ Milosevicu iz juna 2004. Haski Tribunal ‘dogadjaje’ u osam bosanskih opstina na teritoriji RS-a (medju kojima naravno i moj rodni Prijedor) okarakterisao je kao genocid. I Mladic i Karadzic su optuzeni za genocid, ne samo u Srebrenici. Ne kazem to ja, niti moj caca, vec sudije, pravnici, nakon iznesenih brda cinjenica o ubijanju civila, silovanju, paljenju, pljacki i progonu po vasceloj republici koja je tad jos bila maloljetna… Danas neko, valjda s ponosom, slavi 20. rodjendan tvorevine koja se zove Republika Srpska. Republika, a nije drzava. Srpska, a nije samo srpska.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine ciji je RS dio su danas i od pamtivjeka tri naroda konstitutivna, Bosnjaci, Bosanski Hrvati i Bosanski Srbi. Danas neko, valjda s ponosom, zaboravlja da je na teritoriji danasnje RS u Bosni i Hercegovini do 1992. vijekovima zivjelo 48% stanovnika nesrpske nacionalnosti (po popisu iz 1991.). Danas ih je jos 8% (izvor nepoznat), a i tih osam su tu zahvaljujuci hiljadama povratnika u ‘enklave’ Kozarac, Prijedor, Janju, Kozluk….

Danas neko, valjda s ponosom, negira cinjenicu da je Bosna i Hercegovina drzava svih njenih naroda, a u isto vrijeme ‘kuka’ kako je Kosovo srce i nedeljivi dio Srbije jer je Kosovo (i Metohija) ‘oduvek’ srpska teritorija. S druge strane smatra sasvim normalnim da se RS, iako tek ima 20 i iako okruzena stotinama masovnih grobnica, iako nastala u krvi nevinih, nakon nekog buduceg referenduma (valjda medju onih 92% Srba) i otcijepi od Bosne i Hercegovine.

Danas neko, s jedne strane,prica o ‘pravu na referendum’ dok s druge krade milione maraka od vlastitog (minus 8%) naroda.

Slobodan Milosevic, vjerovatno najvazniji uzrocnik krvavih ratova na Balkanu u vrijeme kad su se recimo Cesi i Slovaci mirno rastajali 1993. godine (da bi samo 15 godina kasnije opet otvorili granice u ujedinjenoj Evropi), i sam je, na tajnom sastanku Vrhovnog Staba Vojske Jugoslavije u Beogradu, januara 1995. rekao: “Bez vojne pobede, medjunarodna nam zajednica ne bi nikada dala da podelimo nadvoje Bosnu i Hercegovinu jer nikada tokom cele istorije nije bilo neke srpske drzave na tom podrucju.”

Zanimljiva stvar u svemu je i silina kojom se negira sve bosansko. I dva zadnja grada s prefiksom bosanski (Brod i Kostajnica) u RS-u su nakon Dubice, Gradiske, Samca, Novog, ‘postali’ nesto drugo. Lukavicu (Istocno Sarajevo), Focu (Srbinje), Skender Vakuf (Knezevo), Ostru Luku (Srpski Sanski Most), da ne spominjem… a ko se sjeca da je Mrkonjic Grad nekad bio Varcar Vakuf, Pljevlja bila Taslidza,…?

Na zvanicnoj stranici RS-a, Bosna i Hercegovina, nezavisna, suverena, clanica Vijeca Sigurnosti Ujedinjenih Nacija je tek ‘geoprostor’ kojem RS pripada. http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Servisi/ors/Pages/Geografski_i_demografski_podaci.aspx

Danas neko, valjda s ponosom, negira bosanski jezik (‘jezik bosnjackog naroda’), bosansku naciju i bosansku drzavu.

No o tome, drugi put…danas je, ipak, dan republike.

Za kraj, cesto mi, u ovakvim prilikama, kad sam ocevidac silovanja historije Bosne i Hercegovine kao danas na 20. rodjendan stasite banjalucko/paljanske devojke, padne na pamet niko drugi do Ilija Garasanin, Ministar Unutrasnjih Poslova Srbije u 19. vijeku. Covjek koji je davne 1844. godine, pisuci prvu viziju Velike Srbije na racun Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine (ukljucujuci Sandzak), Kosova (tada jos pod Turskom), Vojvodine (tada pod Austro-Ugarskom i pune Madjara, Nijemaca, Ceha, Slovaka), sam otkrio ono sto bosanski ‘Srbi’ vec desetljecima negiraju: nisu bosanski muslimani, Bosnjaci, poturice, vec su bosanski pravoslavci posrbice. Nikada do druge polovine 19. vijeka u Bosni nije bilo Srba, vec samo autohtonih Bosanaca, Bosnjaka pravoslavne, katolicke ili muslimanske vjere. Prvi ‘velikosrbin’ Garasanin pise (o nacinu pridobijanja bosanskih Srba za ciljeve Velike Srbije): “Na ‘istocnog veroispovedanija Bosnjake’ veci upliv imati nece biti za Srbiju težak zadatak.”

Republika Srpska, nacin na koji je nastala, nacin na koji se danas predstavlja, nacin na koji se negira genocid, velica krvnik Karadzic, Mladic, Milosevic,… je najveca historijska sramota srpskog naroda. S bilo koje strane Drine… I bice, dok je svijeta i vijeka

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.