Počinje rušenje vikendica na Kozari

 

Bespravno izgrađenim vikendicama ili objektima koji se nalaze u Nacionalnom parku “Kozara” na proljeće prijeti rušenje.

Ovo je istakao direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević i dodao da ovakvih objekata ima oko 18 i da osim vikendica ima i bespravno postavljenih nastrešnica i kontejnera, koje takođe čeka ista sudbina.

– Većina od njih je na privatnoj zemlji. Mi u Nacionalnom parku smatramo da gradnja mora biti u skladu sa planskom dokumentacijom. Nemamo ništa protiv gradnje vikendica, ali za to je potrebno imati sva rješenja i dozvole za gradnju – rekao je Romčević.

On je dodao da su nekim vlasnicima već uručena rješenja za rušenje vikendica, dok su drugi dobili rok da podnesu zahtjev za legalizaciju.

– Planiramo da ove godine uradimo prostorni plan Nacionalnog parka, kojim će biti definisane lokacije na kojima će biti dozvoljena gradnja, ali pod određenim uslovima – kazao je Romčević.

On je naglasio da je po nalogu Republičke inspekcije na teren početkom septembra izašla opštinska građevinska inspekcija, koja je napravila zapisnik o statusu tih objekata.

– Prema našim saznanjima rješenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata stupila su na snagu još prije dva mjeseca, ali se još ništa konkretno nije rješavalo na terenu, pa su objekti, koji su predviđeni za rušenje, još uvijek tamo – rekao je Romčević.

Građevinski inspektor u opštini Prijedor Snježana Hajnal je potvrdila da su u tri slučaja donesena rješenja o uklanjanju objekata, jer je gradnja počela bez odobrenja za građenje i poslije stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i građenju.

– Ostali vlasnici, koji su objekte počeli graditi prije ovog zakona, upućeni su na pribavljanje odobrenja za legalizaciju, ali i saglasnosti Nacionalnog parka – pojasnila je Hajnal.

Ona je dodala da je rok za podnošenje ovih zahtjeva istekao polovinom decembra prošle godine.

S obzirom na to da se radi o objektima koji su izgrađeni na privatnom vlasništvu, neki od vlasnika tih objekata su se već usprotivili namjerama da se sprovede rješenje o rušenju. Međutim, kako se dosada ništa konkretno nije dešavalo, zbog zimskih uslova, ovaj problem će najvjerovatnije doći na dnevni red inspekcijskih i drugih organa tek na proljeće.

 

(GS)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.