Sopćenje za javnost Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kozarac

 

Povodom informacija koje je javnosti saopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, a koje je potpisao resorni ministar Stanislav Čađo, ogorčeni i zabrinuti zbog neistina i laži koje se malobrojnoj i povratničkoj populaciji u ovom manjem BH entitetu pokušavaju smišljeno pripisati, Medžlis IZ-e Kozarac na vanrednoj sjednici održanoj 05. 12. 2011. godine, uputio je saopćenje za javnost  koje glasi:

Zbog zabrinutosti povratničke sredine koja je juče vidno uznemirena lažnim informacijama koje je iznijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, a koje uveliko štete povratnicima iz reda Bošnjaka i koje im ne garantuju sigurnost na njihovim vjekovnim topracima apelujemo na širu javnost da čuje naš vapaj nesigurnosti i ogorčenja. Ne bojimo se, ali nismo sigurni i to iz razumnih razloga, jer smo pod plaštom sličnih dezinformacija prije nepunih dvadeset godina doživjeli genocid, masovna ubistva, logore, protjerivanja, rušenja kuća, džamija i svih drugih objekta u našem vlasništvu.

Ogorčeni smo, jer umjesto da nam počnu stizati izvinjenja zbog nanesenog bola do nas dolaze ”informacije” koje nam daju doznanja da se ništa nije promjenilo u mislima onih koji nas svojim izjavama i dalje žele protjerati iz ovih, mukom obnovljenih, naselja i gradova.

Zbog svega navedenog osjećamo ogromnu nesigurnost jer umjesto da od  MUP-a RS-a čujemo ohrabrenje o svojoj sigurnosti na ovom području oni svojom posljednjom ”informacijom” datoj javnosti sve značajnije povratničke sredine u ovom entitetu svrstavaju u red terorističkih baza u kojima se pod krišom pčelarstva i lova  regrutuju i obučavaju budući teroristi, prosjecanje puteva i asfaltiranje postojećih označavaju kao strateški cilj za buduća bojna djelovanja, predstavnike Islamske zajednice, tj. imame, stavljaju u ulogu terorističkih instruktora, islamske sakralne objekte označavaju kao mjesta za obuku terorizma, te sva okupljanja muslimana podvode pod skupove koji imaju terorističke ciljeve.

Na sve to, mirno i staloženo držanje muslimana u svečanima trenucima koje isti provode bez upotrebe vatrenog oružja (valjda to čine poštujući zakone ove države) ocjenjuju kao smišljenu strategiju za bolju organizaciju u plaštu tišine. Sve u svemu, sve normalne postupke jedne povratničke sredine pokušavaju satanizirati i prikazati kao alarmantne za ostalo stanovništvo naše domovine, pa čak i ostatka ljudske planete.

Stoga, zahtjevamo od nadležnih institucija da se ozbiljno pozabave našom sigurnošću i daljnjim opstankom na ovim područjima ako, uistinu, žele da dokažu svoju spremnost na suživot, a od MUP-a RS-a tražimo da bude profesionalniji kad su u pitanju svi građani, a ne da bude saučesnik u diskriminaciji Bošnjaka.

Izvršni odbor Medžlisa IZ Kozarac

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.