MUP RS-a locirao vehabije u okolini 14 općina?!

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tvrdi da je na teritoriji čak 14 općina entiteta, među kojima je i Banja Luka, “zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta”, kao da i pod “okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem”.

U informaciji koju je potpisao resorni ministar Stanislav Čađo analizirano je “djelovanje pripadnika vehabijskog pokreta i drugih ekstremističkih i radikalnih organizacija na području BiH, a prvenstveno na području Republike Srpske”.

Tvrdi se da je “evidentno njihovo sve učestalije, brojnije i permanentno djelovanje na cjelokupnom području Republike Srpske, sa posebnim fokusom na mjestima u pograničnim dijelovima Republike Srpske s Federacijom BiH”.

U informaciji su navedena i mjesta za koja se tvrdi da je “do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta”.

“Prema operativnim saznanjima, mjesta i lokacije u rubnim općinama Republike Srpske, gdje je do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta su: Kozarska Dubica (Krivdića brdo), Novi Grad (Urije i Vidorija, Blagaj), Prijedor (Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska, Petrovo), Gradiška (Dubrave, Orahova), Prnjavor (Lišnja i Donja Mravica), Teslić (Kamenica), Banja Luka (Novoselija i Vrbanja), Kotor Varoš (Šiprage), Doboj (Kotorsko), Bijeljina (Janja), Zvornik (Lokvanjska rijeka, Šepak, Zvornička Kamenica), Bratunac (Konjević Polje, Glogova, Cerska), Srebrenica (Sućeska), Vlasenica (u blizini sela Drum).

Većina ovih zajednica se nalazi u blizini magistralnih puteva pa će vjerovatno u slučaju da se dogode određeni incidenti, ti magistralni putevi biti eksploatisani”, tvrdi se u informaciji MUPRS-a.

Ono što je evidentno u praćenju pojave vehabizma, jeste, kako se navodi, “bitno izražen međunarodni element organizovanosti i povezanosti između vehabijske zajednice u BiH s vehabijskim zajednicama u okruženju, što se manifestuje u vidu učestalih, predavanja, zajedničkih iftara u vrijeme Ramazana, javnih skupova, pisanje plakata i letaka kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo i daju poziv na džihad, organizovanje ljetnih škola pod okriljem vjerskih predavanja, a gdje se okupljaju sve istaknutije regionalne vehabijske vođe, te se pod strogo ograničenim uslovima pristupa navedenim skupovima, dogovaraju konkretne aktivnosti i pravci djelovanja, koji se naknadno prenose na lokalni nivo, u lokalne vehabijske zajednice”.

Jedna od aktivnosti, tvrdi MUPRS, jeste “pridobijanje novih članova pokreta i širenje tog načina vjerovanja kroz javne tribine”.

Dalje se tvrdi da “ideološke vođe aktivno rade s ciljem uvođenja šerijatskog društvenog uređenja”. Također, tvrdi MUPRS, “vrše organizovanje i proširenje na pogranična mjesta (po naredbi lokalnih imama kupuju zemljište uz granicu) prema Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje imaju svoje ogranke tako da je moguće izbjegavati kontakte sa policijom”.

“Budući da su kao ostale grupe dobili jasna naređenja o mirovanju (primjećeno je da u poslednje vrijeme tokom vjerskih praznika, nema pucanja iz vatrenog oružja – poštuju disciplinu) u smislu ispoljavanja terorističkih aktivnosti prema neprijateljima islama i nevjernicima svoje aktivnosti su usmjerili na organizovanje i uvezivanje širom BiH”, navodi se u ovoj informaciji, koja je nedavno dostavljena kao odgovor resornog ministra na postavljeno pitanje jednog poslanika u Skupštini RS.

Tvrdi se i da “postoje operativna saznanja da u zadnje vrijeme asfaltiraju i prosjecaju nove puteve velike širine na području općina Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu tzv. ‘zelene transverzale’ koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom”.

Interesantno je i da se kao mjesta okupljanja, kako navodi entitetska policija, “pored ranije navedenih seminara i ljetnih škola koriste i pojedine džamije, omladinski kulturni centri i nepristupačna mjesta udaljena od očiju javnosti kao što su stari napušteni objekti, rubna područja općina, lovačke kuće koje se u zadnje vrijeme masovno podižu na kotama koje su dominantne nad nekim bitnim objektima, gdje se pod okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.