Sakib Forić o optužbama iz RS

U zvaničnom dokumentu Tužilaštva BiH pod nazivom "Dopuna naredbe o provođenju istrage" od 29. septembra 2007.godine, koji su prekjučer objavile jedne novine iz RS, osim generala Atifa Dudakovića i 20 komandanata u 5. korpusu Armije RBiH, prozvano je samo jedno ime komandanta iz 7. korpusa.

U pitanju je komandant 17. krajiške brdske brigade Sakib Forić, koji je danas brigadni general na poziciji zamjenika komandanta Operativne komande OSBiH.

Liste kandidata

General Forić za "Dnevni avaz" kaže da nije iznenađen napadima koji u kontinuitetu od 2004. godine dolaze iz RS.

– Smiješno je da me dovode u vezu s bilo kakvim događajima koji se imputiraju komandnom kadru 5. korpusa. No, to je dio pritisaka koji su počeli u vrijeme kada je Dom naroda BiH 2004. godine dao saglasnost na liste kandidata za generale u novom Ministarstvu odbrane BiH i kada sam od Kluba Srba označen kao odgovoran za ubistvo nekog Lalovića u Sarajevu – priča Forić i dodaje da su te optužbe lažne, jer je Generalni inspektorat SFOR-a provjeravao ove navode.

Pogrešni navodi

Forić kaže da njegova diskreditacija od MUP-a RS kroz krivičnu prijavu upućenu Tužilaštvu BiH pokazuje koliko su profesionalni u tako ozbiljnim stvarima.

– U prijavi piše da je mom ocu ime Himzo, a on se zove Safet, datum rođenja je pogrešan, kao i godina i mjesto rođenja. Jedino što su tačno naveli moje ime i prezime, a sve drugo je netačno. Nastoje da mi se ime povlači kroz policijsko-tužilačke spise i medije kako bi ugrozili moj sadašnji status u zapovjedništvu OSBiH – ističe Forić, dodajući da su takve konstrukcije i dovele do toga da je 2008. godine, umjesto da dobije unapređenje, samo promijenio poziciju.

Centri iz sjene

Forić ne krije da se i u OSBiH bori protiv mnogih stvari koje imaju za cilj razgradnju državnog tkiva i Oružanih snaga. Zbog toga je, kaže Forić, bio meta centara iz sjene koji dijelom imaju uporišta i u OSBiH.

– Dogodine će Predsjedništvo BiH vršiti postavljanja i penzionisanja komandnog kadra u OSBiH. Kao Bošnjak ispunjavam sve uslove za višu poziciju, ali izgleda da je već sada počela kampanja za moju diskreditaciju – kaže Forić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.