Reis Cerić: Hidžra je zbratimila zavađenu braću

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić uputio je svim muslimanima i muslimankama u BiH i svijetu čestitku povodom Nove hidžretske muslimanske 1433. godine, koja nastupa danas.
U čestitki koju prenosi MINA, reis Cerić kaže:

"Draga braćo i sestre!

Prije dvadeset dana muslimani širom svijeta dostojanstveno su obilježili blagdane hadža i Kurbanskog bajrama. S današnjim (petak 25. 11. 2011.) zalaskom sunca muslimani obilježavaju početak Nove muslimanske/hidžretske 1433. godine prema lunarnom računanju vremena. Dakle, petak na subotu je mubarek noć, a subota je prvi dan mjeseca muharema, što doslovno znači „sveti mjesec“ u kojem je zabranjeno prolivanje ljudske krvi, u kojem je zapovijeđeno poštivanje ljudskog života i ljudske časti.

Nakon 13 godina poslaničke misije u Meki, koja je imala samo jedan cilj, a to je da potakne ljude na razmišljanje o Jednom Bogu, kao najuzvišenojoj Istini, Allahov poslanik Muhammed, a.s., je dobio zapovijed od Boga da svoju misiju islama – mira i pomirenja među ljudima – širi dalje u Medini. Taj čin putovanja iz Meke u Medinu, taj duhovni prijelaz od mekanske Istine do medinske Pravde muslimani su nazvali Hidžra a to je označeno kao najvažniji trenutak u životu Allahovog Poslanika i povijesti muslimana.

Dakle, početkom muslimanske ere nije označen Alejhisselamov rođendan (mevlud), niti prva Božija Objava (wahy), niti osvajanje Meke (feth), niti Alejhiselamova smrt (wefat), već je početkom muslimanske ere označen najuzvišeniji čin za čovjeka, a to je bratimljene zavađene braće.

Dakle, Hidžra je zbratimila zavađena plemena Evsa i Hazredža u Medini. Hidžra je spojila srca muhadžira s dušama ensarija i tako zauvijek napisala svetu zapovijest: ljudi su braća, a solidarnost među njima njihov je spas i sreća. To je glavna poruka Hidžre – da se zavađeni pomire i da se među ljudima oživi solidarnost.

Ako se ta dva zahtjeva Alejhiselamove hidžre ozbiljno shvate, onda neće biti muslimanskih izbjeglica u svijetu, neće biti prolijevanja muslimanske krvi u Iraku, Afganistanu, Libiji, Jemenu, Siriji, Egiptu i neće biti siromašne djece.

Naravno, ako i mi ovdje ozbiljno shvatimo težinu hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, onda nam se neće dogoditi genocid, neće nam se džamije rušiti, i neće nam djeca u svijet odlaziti.

Onda ćemo svi ovdje ostati i umjesto muhadžiri, svi ćemo ensasarije biti – brinuti se o nezbrinutim i pomogati nemoćnima. Zato treba da svi dobro upamtimo: nama – bosanskim muslimanima, nema drugog puta već da budemo svi zajedno kao braća, kao ensarije jedni drugima, jer jedino jedinstveni možemo ovdje opstati.

U duhu tog našeg bratstva i solidarnosti s dovom Allahu da nam podari pamet i mudrost da se međusobno volimo, poštujemo i pomažemo, od srca čestitam Novu muslimansku 1433. godinu svim muslimanima i muslimankma u domovini i dijaspori, kao i svim muslimanima u svijetu. Neka Allah Uzvišeni podari mir i sreću cijelome svijetu!", poručio je na kraju čestitke reis Cerić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.