Inzko pred Vijećem sigurnosti

 

Političari u BiH i dalje pokazuju malo spremnosti na kompromis i izbjegavaju dijalog o ključnim pitanjima, izjavio je danas pred Vijećem sigurnosti UN visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).

Incko je naglasio da su politički lideri u BiH zloupotrijebili politički sistem i provocirali jedni druge putem medija, što je na kraju rezultiralo blokiranjem procesa euroatlantskih integracija i ekonomskom štetom za BiH.

Visoki predstavnik prezentirao je danas svoj šesti polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN, odnosno četrdeseti izvještaj ukupno od uspostavljanja Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

“Želim izraziti duboku zabrinutost zbog nedavnih izjava koje dovode u pitanje državnost BiH time što zemlju karakteriziraju kao ‘državnu zajednicu’, ingorirajući činjenicu da je BiH primljena u punopravno članstvo u UN 22. maja 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom”, dodao je Incko, istovremeno ukazujući na zapaljivu retoriku koju koriste određeni političari.

U tom kontekstu, istaknuo je da u BiH nije bilo napretka u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova za zatvaranje OHR-a.

 Visoki predstavnik je naglasio da politički lideri moraju shvatiti “da će entiteti i država biti jaki samo kada su oba nivoa vlasti jaka”

“Oba nivoa će postajati sve jači samo kada budu radili zajedno i kada država dobije podršku koja joj je potrebna da bude efikasna”, poručio je visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o još izraženoj potrebi da se održi izvršni mandat EUFOR-a i OHR-a, Incko je zaključio da “kontinuirana opredijeljenost i fokusiranost međunarodne zajednice na BiH predstavlja put ka ostvarenju cilja, a to je sigurna i stabilna država koja sama može riješiti svoje probleme institucionalnim putem dok se kreće ka punoj integraciji u euroatlantske strukture”, navodi se u saopštenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.