Džemat Mutnik

 

EUZU BILLAHI MINEŠ-ŠEJTANIR-RADŽIM

BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM

Draga i poštovana braćo, majke  i sestre.

Svoje obraćanje počinjem sa dovom Allahu dž.š. da nam svima podari rahmet i magfiret, da nam podari svako dobro ovog i budućeg svijeta, te da ako Bog da hairli dočekamo i ispratimo Kurban Bajramske dane onako kako to Uzvišeni Allah traži od nas. Amin.

Prošlo je više od mjesec dana od kako Vam nisam pisao, ali smatram da postoji razlog kojeg ću između ostalog iznijeti u samom tekstu. Naravno povod ovog mog pisanja nije traženje izgovora nepisanja već i pored toga, želja da Vas obavijestim o dešavanjima iz džemata Mutnik – Stari grad.

Naime, na dan Ramazanskog Bajrama u džamiji sam najavio ako Bog da svoje useljenje kao imama džemata Mutnik – Stari grad u džematsku kuću do Kurban Bajrama, što se i ostvarilo. Nekako odmah poslije Bajramskih dana krenulo se sa preseljenjem sve do dana 20. 09. kada je nakon mnogih godina (odkako je Hfz. rahmetli Ismail Rašidi zvani Makedonac živio sa svojom porodicom ) džematska kuća ponovo bila useljena i to zahvaljujući prvenstveno džematlijama džemata Mutnik – Stari grad ali i svima onima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju džematske kuće.

Vaša želja i vaš trud da se napravi džematska kuća svih ovih godina je napokon urodio plodom, što daje zasigurno pravo ovom džematu, da budu ponosni na svoj džemat i na svoj uspjeh u njemu. Zasigurno džematska kuća je jedna od najvećih poduhvata ovog džemata, što ukazuje da imamo snage da čuvamo i očuvamo ovaj džemat i u budućnosti na najbolji mogući način.

Iskreno se nadam da se vaše želje neće ugasiti, da vašeg truda neće nestati, te da vaš osjećaj prema džematu će uvijek biti prisutan gdje god da se nalazite, jer jedino tako naš uspjeh u džematu može  trajati. S toga molim Uzvišenog Allaha da nas sviju nagradi na dosadašnjem radu te nam svima pomogne u nastavku života. I upravo preseljenje u džematsku kuću te zbog nemogućnosti pristupa internetu je razlog mog ne pisanja. Ali i to je riješeno te ću nastojati pisati opet češće i naravno zavisno od dešavanja u džematu.

A da ima dešavanja dokaz tome su i slijedeće akcije džematlija.

Naime, nakon useljenja u džematsku kuću, među prvima koji su došli da me posjete bio je i sada već komšija Zijad Kusuran, koji se tih dana zadesio kod svoje kuće. Dolaskom po kišnom vremenu do mene, primjetio je da jedna od bitnih stvari koje se moraju što prije uraditi dok nije zazimilo je šupa za drva. Odmah smo se dogovorili da napravimo sastanak u kojem su prisustvovali svi članovi džematskog odbora i nekoliko džematlija, te smo odlučili da uz šupu za drva napravimo jednu ostavu. Izračunato je da je za kompletan rad i materijal šupe i ostave ( dimenzije 5×4, blokovi, crijep, oluci, željezna vrata, ruke ) bilo potrebno prikupiti 4.250 KM. Tom prilikom Zijad Kusuran je donirao 1000 EURA a ostatak para je dato iz džematske kase.

Također želim da ovom prilikom spomenem jednu osobu, koju sam nenamjerno u prošlom tekstvu izostavio,  jedan je od naših džematlija i donatora, a to je Albin Kulašić, koji je donirao materijal za centralno grijanje u džematsku kuću kada se ona radila, te se nadam da mi neće zamjeriti. S toga se njemu ali i Zijadu Kusuranu zahvaljujem na značajnoj donaciji, te molim Allaha da ih za to nagradi.

Slijedeća vijest mene je lično obradovala ali zasigurno više je obradovala našu mektebsku djecu iz džemata Mutnik – Stari grad. Radost među djecom je donio također naš džemtlija Hase Hadžić koji je u razgovoru samnom odlučio da donese komjutere iz Holandije za mektebsku djecu. Njegov poklon tj. 3 kompjutera  je donio radosat među djecom ali i dječiju želju da ona budu redovnija u mektebu.

Pored ova tri kompjutera, dobili smo komjuter od Jasmina Kulašića, koja će uz ova tri činiti bogatiju mektebsku nastavu.

Na samom kraju, želim da Vam prenesem još jednu bitnu informaciju. Od početka mjeseca ramazana džematsku blagajnu džemata Mutnik – Stari grad ( vazifu  i ostale priloge ) od Husnije Avdagića je preuzeo naš mutevelija Ismet Muminhodžić ( Car ). Svih ovih prethodnih godina pa do ove godine, naš džemat nije imao blagajnika iz svog džemata.

Međutim, žrtvovajući svoje vrijeme, Ismet je odlučio da vodi brigu o našim finansijskim sredsvima, što zaista do sada veoma uspješno radi. Ali  ono što je mene lično obradovalo jeste činjenica da naše džematlije bivaju sve više upućenije o svim dešavanjima koje su vezane za džemat, jer Ismet koji je i mutevelija džemata, svakom ko dođe uplatiti vazifu ili prilog za džamiju nastoji  prenijeti sve što je vezano za vjerski život u džematu ( akcije, dešavanja, finansije, probleme…).  Upravo na takav način naše džematlije dobivaju sve potrebne informacije koje ih zanimaju, što će zasigurno utjecati pozitivno u nastavku jačanja džemata u svakom pogledu.

U ime mektebske djece, u ime džematskog odbora Mutnik – Stari grad i u svoje lično ime najiskrenije Vam se zahvaljujem na svakoj vrsti podrške, čineći  dovu Allahu, da Uzvišeni Allah bude zadovoljan sa svima nama kako na ovom tako i na budućem svijetu.

Do slijedećeg javljanja Vas Selamim

Jasmin ef. Glamočanin

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.