Ivo Atlija iz Prijedora optužio Karadžića

 

Bosanski Hrvat iz Prijedora Ivo Atlija, na haškom suđenju zločincu Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, svjedočio je o progonu hrvatskog stanovništva i zločinima koje su nad njegovim sumještanima na području prijedorske općine počinile srpske snage u 92. godini.

“Vatra je otvarana na sve što se kreće…, na žene i djecu”, kazao je u srijedu Atlija opisujući napad srpskih snaga na hrvatsko selo Briševo i okolne zaseoke u 1992.

“Vidjeli smo iz Briševa da se po Kozarcu puca i da gore kuće”, rekao je Atlija opisujući etničko čišćenje Hrvata i muslimana s tog područja.

Atlija je počeo svjedočiti prošli četvrtak a svoj iskaz dovršio je u srijedu.

Svjedok je nakon što je SDS preuzeo vlast u Prijedoru polovicom 1992. otišao u Briševo, odakle je gledao napade srpskih snaga na okolna mjesta, među kojima i na Kozarac. Opisao je i granatiranje Briševa u maju 1992. te topnički napad na to selo u julu iste godine u kojem je među 70-ak ubijenih bio i njegov otac.

Atlija je opisao i kako je pokopao članove jedne hrvatske obitelji koje su srpski vojnici prisilili da sami iskopaju grobove, a potom ih strijeljali. Svjedok je koncem 1992. nakon što je pod prisilom, a kako su srpske vlasti tvrdile ‘dobrovoljno’, potpisao izjavu kojom im ostavlja svu imovinu, dobio dozvolu da napusti to područje.

Karadžića optužnica tereti i za genocid nad nesrpskim stanovnicima s područja Prijedora počinjen njihovim progonom, ubojstvima, zatočenjem i mučenjem.

Karadžić je u okviru protuispitivanja svjedoka pitao zna li da je Prijedor u Drugom svjetskom ratu bio u sastavu Hrvatske, koliko je udaljen od Hrvatske ili kada je HDZ pobijedio na izborima u Hrvatskoj, pa je predsjedavajući sudija O-gon Kwon intervenirao poručivši optuženom da mu nije jasna relevantnost njegovih pitanja. Odbio je Karadžićev zahtjev da mu se dodijeli dodatno vrijeme za protuispitivanje objasnivši da je njegov problem što je vrijeme trošio na marginalne i nebitne stvari.

Tužiteljstvo je od početka suđenja Karadžiću do sada izvelo oko dvije trećine svjedoka i sada predstoji izvođenje dokaza za genocid u Srebrenici.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.