Obnovljena crkvica nesretne ljubavi

Obnovljena crkvica nesretne ljubavi

 

Malobrojna katolička zajednica u Kozarcu doživjela je u subotu 17. septembra 2011. veliku i nesvakidašnju radost zbog blagoslova obnovljene crkve Rođenja Blažene Djevice Marije (poznatije kao „kapela Male Gospe“) koja je srušena u proteklom ratu.

Svečanu misu blagoslova predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica u zajedništvu s prijedorskim župnikom preč. Marijanom Stojanovićem i s još petoricom svećenika među kojima je bio i o. Mihajlo Stahnek, grkokatolički župnik u Kozarcu-Trnopolju i dekan Bosanskog dekanata Križevačke eparhije.

Na živopisnom lokalitetu zvanom Stara Pilana gdje se uzdiže ova crkvica, u šumovitom srcu Nacionalnog parka Kozara, tim se povodom okupilo stotinjak osoba, ne samo domaćih katoličkih vjernika Kozarca i prijedorske župe, nego većim dijelom i Kozarčana muslimanske vjeroispovijesti, kao i manji broj pravoslavnih vjernika.

U svojoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo da pravog bogoljublja nema bez čovjekoljublja te potaknuo sve nazočne da im njihova vjera bude poticaj za međusobnu ljudsku solidarnost i uvažavanje, mirotvorstvo i praštanje.

 

Izrazio je svoje divljenje činjenicom da su crkvu u Kozarcu zajednički obnavljali muslimani, pravoslavci i katolici – ponajviše obični ljudi mještani – što je primjer da su narodi u BiH oduvijek znali i još uvijek znaju sami graditi suživot u međusobnoj različitosti, bez intervencije sa strane.

 

Na kraju sv. mise župnik Stojanović izrazio je zahvalnost brojnim dobročiniteljima koji su svojim prilogom doprinijeli obnovi crkve, prije svega gđi Helgi Kambič iz Slovenije, praunuci Karla Schmutzera, graditelja prve crkve koja je u  Rajkoviće  stigla iz Ljubljane presretna što je obnova crkvice, za čiju je izgradnju darovala značajna sredstva, privedena kraju.

-Crkvu je gradio moj pradjed. To je porodično zdanje i sjećanje na moju porodicu od koje su danas ostala samo dva potomka.- kazala  je  Helga.

Za lokalne mještane ova bogomolja, kako kažu, mnogo znači jer iza sebe ima dugu i bogatu istoriju. Napravljena je u šumi još početkom prošlog vijeka za potrebe radnika, tada, obližnje pilane.

U proteklom ratu je srušena a uvijek je bila mjesto okupljanja i svojevrsni spomenik po kojem je Kozarac, između ostalog, bio prepoznatljiv. Crkva Male Gospe izgrađena je 1903. godine iza sebe ima i zanimljivu legendu prema kojoj se naziva još i„Mehmedova crkva“  po radniku nekadašnje pilane, Mehmedu Kulašiću iz Kozarca koji je bio u tajnoj vezi sa Marijom Šmucer, kćerkom vlasnika pilane. Kad je on saznao za tu vezu, Mehmeda je otpustio a kćerku poslao u samostan. Crkvu je, prema legendi, na mjestu gdje se par tajno viđao, sagradio upravo djevojčin otac jer se na kraju pokajao što je rastavio ovo dvoje mladih.

 

(Foto Giga)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.