Počela izgradnja mesdžida Kamičani 1

 

Pošto je ovog ljeta u džematu Kamičani završena izgradnja mesdžida Kamičani 2 (nekadašnji Alići-Heraci), u toku ovogodišnjeg ramazana  (25. Ramazana) počela je realizacija izgradnje i mesdžida Kamičani 1 (prijašnji Kenjari ili Menkovići).

Tako se u utorak, 13. 09. 2011. godine, ispred budućeg mesdžida ”Kamičani 1” se okupilo tridesetak džematlija ovog zaseoka, te je tim povodom proučena dova na temelju objekta.

Mesdžid se gradi na temeljima onog koji je u potpunosti porušen 1992. godine. Služiće za ramazanske aktivnosti ovog dijela džemata, te dodatnom punktu za izvođenje mektebske nastave u toku cijele godine. Objekat sadrži mesdžid (prostor za namaz), sanitarni čvor , abdesthanu, te u potkrovlju; apartman za ramazanskog softu i mektebsku učionicu. Vanjski izgled će obilježiti i manja krovna munara. Gabarita je 10×8 metara i samo jednim dijelom je kopija mesdžida Kamičani 2. Za budući izgled i za idejno rješenje je zaslužan imam džemata Amir ef. Mahić.

Do sada je izgrađen pristupni most, saljeven je temelj i dogovorena je izgradnja objekta do ploče. Pored toga, postavljena je bandera i prikopčana je struja, iskopan je bunar u dubini od 9 metara, poravnana je i očišćena cjelokupna vakufska parcela, te je čvrstim materijalom nasut budući prostor parkinga i pristupnih staza mesdžidu. Za sada je već uloženo 12.000 KM. Sva prikupljena sredstva su donirale same džematlije.

Dosadašnje radove su uz pomoć većeg broja džematlija izveli Salih-Salja Kenjar (pristupni most), Husein Menković (ravnanje terena), te Besim Bahonjić sa svojim sinovima (temelj i zidanje prvog sprata sa pločom). Donacije za izgradnju prikuplja blagajnik Uzeir Menković, a brigu oko nabavke materijala vodi Fadil Kilić.

Akcija za izgradnju ovog objekta je tek počela, te stoga apelujemo na sve one koji žele pomoći izgradnju ovog lijepog mesdžida da se uključe svojim donacijama ili drugim vidovima pomoći.

Napomena: Priložena slika samo djelimično odgovara budućem izgledu objekta. Konačna verzija sa kompletno odrađenim vizuelnim izgledom će biti završena čim prije, te će ista biti dodatno ustupljena javnosti.

Amir ef. Mahić

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.