Počela izgradnja mesdžida Kamičani 1

 

Pošto je ovog ljeta u džematu Kamičani završena izgradnja mesdžida Kamičani 2 (nekadašnji Alići-Heraci), u toku ovogodišnjeg ramazana  (25. Ramazana) počela je realizacija izgradnje i mesdžida Kamičani 1 (prijašnji Kenjari ili Menkovići).

Tako se u utorak, 13. 09. 2011. godine, ispred budućeg mesdžida ”Kamičani 1” se okupilo tridesetak džematlija ovog zaseoka, te je tim povodom proučena dova na temelju objekta.

Mesdžid se gradi na temeljima onog koji je u potpunosti porušen 1992. godine. Služiće za ramazanske aktivnosti ovog dijela džemata, te dodatnom punktu za izvođenje mektebske nastave u toku cijele godine. Objekat sadrži mesdžid (prostor za namaz), sanitarni čvor , abdesthanu, te u potkrovlju; apartman za ramazanskog softu i mektebsku učionicu. Vanjski izgled će obilježiti i manja krovna munara. Gabarita je 10×8 metara i samo jednim dijelom je kopija mesdžida Kamičani 2. Za budući izgled i za idejno rješenje je zaslužan imam džemata Amir ef. Mahić.

Do sada je izgrađen pristupni most, saljeven je temelj i dogovorena je izgradnja objekta do ploče. Pored toga, postavljena je bandera i prikopčana je struja, iskopan je bunar u dubini od 9 metara, poravnana je i očišćena cjelokupna vakufska parcela, te je čvrstim materijalom nasut budući prostor parkinga i pristupnih staza mesdžidu. Za sada je već uloženo 12.000 KM. Sva prikupljena sredstva su donirale same džematlije.

Dosadašnje radove su uz pomoć većeg broja džematlija izveli Salih-Salja Kenjar (pristupni most), Husein Menković (ravnanje terena), te Besim Bahonjić sa svojim sinovima (temelj i zidanje prvog sprata sa pločom). Donacije za izgradnju prikuplja blagajnik Uzeir Menković, a brigu oko nabavke materijala vodi Fadil Kilić.

Akcija za izgradnju ovog objekta je tek počela, te stoga apelujemo na sve one koji žele pomoći izgradnju ovog lijepog mesdžida da se uključe svojim donacijama ili drugim vidovima pomoći.

Napomena: Priložena slika samo djelimično odgovara budućem izgledu objekta. Konačna verzija sa kompletno odrađenim vizuelnim izgledom će biti završena čim prije, te će ista biti dodatno ustupljena javnosti.

Amir ef. Mahić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.