BiH slavila u Zenici protiv Bjelorusije rezultatom 1:0

 

U osmoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj nogometna reprezentacija BiH pogotkom Misimovića u 87. minuti stigla je do pobjede od 1:0 nad Bjelorusijom.

U sjajnoj atmosferi stadiona Bilino polje gosti su krenuli agresivno, ali im to nije donijelo ništa konkretno.

“Zmajevi“ su ozbiljno zaprijetili u 8. minuti. Sejad Salihović je pokušao iz slobodnjaka, ali je Zhevnov izbacio loptu u korner.

Edin Džeko je imao dobru priliku u 16. minuti. Sjajnu dubinsku loptu uputio je Papac, Mujdža je centrirao, ali je napadač Manchester Cityja glavom prebacio gol.

Trubilo izbio loptu sa gol-crte i spasio siguran pogodak

Tri minute kasnije Ibričić je iz voleja pokušao pogoditi mrežu Bjelorusije, ali je bio neprecizan. Treba istaći da su gosti igrali dosta disciplinovano, a izvanrednu priliku su imali u 32. minuti. Begović je krajnjim naporom odbranio udarac Sitkova.

Dvije minute poslije Lakachov je dobio drugi žuti karton i morao je ranije u svlačionicu. Prilikom izlaska nekorektno je provocirao bh. navijače.

Naši su najbolju šansu propustili u 43. minuti. Štilić (koji je zamijenio Salihovića) je odlično ubacio iz kornera, Džeko je glavom dobro šutirao, a loptu je sa gol-crte izbio Trubilo. Prvo poluvrijeme završeno je nepopularnim rezultatom 0:0

“Zmajevi“ krenuli snažno u nastavku

Sušić je na poluvremenu napravio jednu izmjenu. Umjesto Pandže u igru je ušao Misimović. U tim trenucima na stopersku poziciju prekomandovan je Rahimić.

“Zmajevi“ su krenuli snažno u nastavku i u 47. minuti stvorili dobru šansu. Misimović je asistirao za Ibričića koji nije na najbolji način zahvatio loptu.

Četiri minute kasnije velika prilika za naše. Džeko probija po lijevoj strani, prebacuje za nekadašnjeg saigrača iz Wolfsburga Misimovića koji je loše šutirao.
U 65. minuti nova prilika. Misimović je napravio solo prodor, ali je ponovo bio neprecizan.

U 85. minuti Martynovich je dobio drugi žuti i automatski crveni karton nakon starta nad Džekom.

Bunker Bjelorusa konačno je probijen u 87. minuti.

Džeko je ostavio loptu za Misimovića koji sjajnim prizemnim udarcem poentira za 1:0. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao. Ovim trijumfom naši su otvorili vrata plasmana u baraž.

“Igrali smo strpljivo. Drago mi je da sam postigao gol i pokazao da nisam zaboravio igrati nogomet”, izjavio je Misimović nakon utakmice.

Selektor Sušić je rekao da je utakmica bila psihološki teška, “a morali smo pobijediti. Na kraju smo uspjeli i svi smo sretni”, rekao je Sušić.

Rezultati grupe D kvalifikacija za evropsko nogometno prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini:

Zenica: BiH – Bjelorusija 1:0
Luxembourg: Luksemburg – Albanija 2:1
Bukurešt: Rumunija – Francuska 0:0

Tabela:

1. Francuska 8 5 2 1 11:3 17
2. BiH 8 5 1 2 11:7 16
3. Rumunija 8 3 3 2 10:6 12
4. Bjelorusija 9 3 3 3 6:5 12
5. Albanija 8 2 2 4 6:10 8
6. Luksemburg 9 1 1 7 3:16 4

Preostali mečevi:

– 7. oktobra: BiH – Luksemburg, Rumunija – Bjelorusija, Francuska – Albanija
– 11. oktobra: Albanija – Rumunija, Francuska – BiH.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.