Traži se fotografija Bajrić (Maše) Salke, iz Kozaruše

 

Kustos JUSP Jasenovac, koji prikuplja fotografije i biografije ljudi koji su preživjeli proboj iz logora koji se odigrao posljednjeg dana njegovog postojanja 22.4.1945.godine, javio nam se sa molbom za pomoc u trazenju fotografije jednog naseg Kozarcanina.

Radi se o Bajrić (Maše) Salki, rođenom 1922. u Kozaruši u mnogočlanoj porodici oca Maše i majke Šefke. Za vrijeme rata Salko i stariji mu brat Murat priključuju se partizanima. Sinovima se ubrzo priključuje i otac. 

Sva trojica su uhapšena u vrijeme ofanzive na Kozaru, i upućeni u Banjaluku, u zloglasnu Crnu kuću.

Po dokumentima se može vidjeti da su sva trojica uhapšena istog dana 26.6.1942. godine a već nakon mjesec dana su upućeni u Staru Gradišku.

Murata,koji je na Kozari bio ranjen, ustaše su ostavile u Logoru V-Stara Gradiška dok su Mašo i Salko odvedeni u Logor III Ciglanu.

Od trojice Bajrića strahote Jasenovca preživio je samo Salko koji je učestvovao u proboju. Ustaše su ubile Murata 1944. godine dok je Mašo ubijen 1945.

Salko je u vojsci ostao sve do 1949. kada je penzionisan u čin kapetana.

Ubrzo se oženio i otišao u Sirač gdje je radio kao skladištar do 1954. da bi se potom vratio se u Kozarac gdje je proveo ostatak svog života. Umro je 1972. godine od povreda koje je zadobio nakon što je nesretno pao s kruške.

Ukoliko neko od rodbine ili poznanika posjeduje kakvu fotografiju Bajrić Salke, molimo da se jave na dmihovilovic@jusp-jasenovac.hr ili svabo@kozarac.ba, kako bi dobili više informacija o ovome projektu i eventualno proslijedili traženu fotografiju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.