Zakletvu domovini položilo 298 novih vojnika

 

U Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) BiH u Pazariću kod Sarajeva danas je 298 vojnika, od kojih 26 žena, devete generacije položilo zakletvu i potpisalo ugovor o službi u OS BiH.

Komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Samir Nukić istakao je da u devet dosadašnjih klasa osnovnu obuku uspješno završilo 2.587 mladih vojnika u komandama i jedinicama OS BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da današnji događaj svjedoči o daljoj profesionalizaciji OS BiH, o planskoj, stabilnoj i kvalitetnoj tranziciji personala, te sposobnosti struktura unutar OS BiH da veoma profesionalno, kvalitetno i odgovorno obavljaju smjenu generacija, podmlađuju kadar i podižu nivo profesionalizma i kvaliteta pripadnika OS BiH.

“Današnji događaj kvalitetom i rezultatima svjedoči o sazrijevanju i vitalnosti, ali i podmlađivanju OS BiH”, istakao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, proces tranzicije u OS BiH proveden je na visokom profesionalnom nivou, uz nacionalnu, regionalnu, polnu i drugu zastupljenost kandidata.

Današnjoj ceremoniji su, osim Cikotića, prisustvovali i njegov zamjenik Živko Marjanac, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general Slavko Puljić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, te komandanti EUFOR-a i NATO štaba u BiH Bernard Bair i Geri Hafman.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.