Sabahudin Zulić-Bubo; Kozarački IRONMAN

 

Naš kozarčanin Sabahudin Zulić-Bubo jedan je od rijetkih, ako ne i jedini Bosanac koji se amaterski bavi triatlonom.

Kao jedini Bosanac uspješno je 24. jula 2011.godine, na evropskom šampionatu u triatlonu, popularnije IRONMAN takmičenju, prezentirao našu zemlju.

Na ovom testu izdržljivosti, u njemačkom gradu Frankfurtu na Main-i gdje živi i radi, i na kojem je učestvovalo oko 2450 atleticara iz preko 55 zemalja svijeta bilo je potrebno dokazati se u tri sportske discipline.

Posebno interesantne su distance koje atletičari moraju savladati u plivanju, vožnji bicikla i trčanju.

Na ovom spektakularnom i najdužem triatlonu, atletičari moraju kao prvo plivati 3,8 km (ili kod Ese na bazenu 76 puta tamo-vamo) poslije čega odmah prelaze na vožnju bicikla u dužini od 180 km nakon čega ih očekuje trčanje maratona u dužini od 42,2 km.

Za cjelokupni triatlon, koji je otvoren za sve one koji misle da mogu savladati ovaj test izdržljivosti i na kojem se najbolji mogu kvalificirati za svjetsko prvenstvo u triatlonu na Hawaii-ma određeno je vrijeme od 15 sati za sve tri discipline.

Naš Bubo je svih 226 km savladao za 13 sati i 11 min.

Sa 44 godine i kao hobby sportaš, pri lošim vremenskim uslovima, kiši, vjetru i hladnom vremenu, bilo je samo važno na vrijeme uč‹i u cilj i pronijeti Bosansku zastavu, kaže Bubo.

Skoro svakodnevni trening, hiljade kilometara na biciklu i mnogobrojni sati u bazenu bili su potrebni da bi se postigao cilj.

 

 

 

Zadnjih par sedmica Bubo je trenirao u Kozarcu, na bazenu kod našeg Ese i na dobro mu poznatoj stazi do Mrakovice i B.Luke.

Pobjednik ovog IRONMAN triatlona bio je svjetski prvak iz 2005  Faris Al-Sultan iz München-a koji je kao profesionalni sportista dominantno  IRONMAN zavrsio za 8 sati i 13 minuta.

Mi u svakom slucaju mozemo biti ponosni na svog kozarackog IRONMAN-a i pozeljeti mu sve najbolje u daljnim takmicenjima…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.