Ratni zločinac Mlađo Radić traži izlazak na slobodu

Ratni zločinac Mlađo Radić, koji u Francuskoj služi 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina u logoru Omarska 1992. godine, predao je molbu za prijevremeno puštanje na slobodu uz obrazloženje da će u avgustu odslužiti dvije trećine kazne.

Molba za Radićevo prijevremeno puštanje na slobodu predata je predsjedniku Haškog tribunala Patriku Robinsonu od kojeg je zatraženo da uzme u obzir zdravstveno stanje podnosioca molbe i da zatraži nove informacije o njegovom zdravlju.

 

Praksa Tribunala je da prijevremeno oslobađanje odobri onima koji su odslužili dvije trećine kazne i iz tog razloga u aprilu prošle godine odbijena je Radićeva molba za pomilovanje.

Nekadašnjem policajcu Mlađi Radiću suđeno je u Hagu u predmetu “Kvočka i drugi”, zajedno sa Miroslavom Kvočkom, Dragoljubom Prcaćem, Milojicom Kosom i Zoranom Žigićem zbog zločina u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Radić je uhapšen i predat Haškom sudu u aprilu 1998. godine.

Žalbeno vijeće Tribunala potvrdilo je Radiću kaznu od 20 godina zatvora u februaru 2005. godine da bi potom u novembru iste godine bio prebačen u zatvor u Francuskoj.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.