Maloljetnička delinkvencija u porastu

 

Prema evidenciji Stanice javne bezbjednosti Prijedor, u prošloj godini su evidentirana 74 krivična djela koja su počinili maloljetnici, a njih 88 se našlo u sukobu sa zakonom.

U policiji tvrde da je to dovoljan razlog za uzbunu, jer je u odnosu na 2009, kada su zabilježena samo 34 krivična djela u “režiji” maloljetnika, evidentno da su maloljetnička delinkvencija i vršnjačko nasilje u Prijedoru u  porastu.

“To su uglavnom krađe i teške krađe, od krađe telefona, obijanja prodavnica i trafika, do džeparenja i krađe novca. Evidentirano je i krivično djelo  protiv života i tijela, u kome su maloljetni akteri u vršnjačkoj tuči jedan drugom nanijeli tjelesne povrede. Prijavljeno nam je i jedno falsifikovanje novca”, pojašnjava Zoran Inđić, komandir Policijske stanice Prijedor dva, koji je i član Foruma za bezbjednost u zajednici, dodajući da je u prvih nekoliko mjeseci ove godine evidentirano 11 krivičnih djela za koje odgovornima smatraju maloljetnike.

Policija u saradnji sa školama, Centrom za socijalni rad i mentalno zdravlje sprovodi aktivnosti na sprečavanju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije. Rezulata, tvrde, ima, ali poručuju da bi više trebalo poraditi na sprečavanju delinkventnog ponašanja djece.

Stručnjaci tvrde da je sve više djevojčica koje su sklone skitnji, bježanju od kuće i nerijetko sklapanju maloljetničkih brakova. Branka Jandrić-Vuković, referent za maloljetničku delinkvenciju u Centru za socijalni rad u Prijedoru, pojašnjava da djevojčice koje su u sukobu sa zakonom uglavnom bježe od  kuće i sa časova u školi.

“Posebno zabrinjava podatak da sve veći broj maloljetnica sklapa vanbračne veze s punoljetnim muškarcima, a raste i broj maloljetničkih trudnoća. Djevojčice koje su odluče na tako nešto pretežno napuštaju školovanje”, potvrdila je Jandrić-Vukovićeva.

Dodala je da maloljetni delinkventi preteženo potiču iz nepotpunih ili nesređenih porodica, odnosno zajednica u kojima roditelji, uglavnom, nemaju vremena za brigu o svojoj djeci i lošijeg su socio-ekonomskog statusa.

U Prijedoru je “živa” i inicijativa za otvaranje dnevnog centra, u kojem bi bila zbrinuta djeca s poremećajem u ponašanju.

Sanja Topić, psiholog u Centru za socijalni rad u Prijedoru, koja je i član Tima za suzbijanje maloljetničke delinkvencije, pojašnjava da je od ove godine na snagu stupio novi zakon o zaštiti postupanja sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, u kome se zagovara da maloljetni prekršioci zakona shvate posljedice onoga šta su učinili.

“Moraju znati šta smiju, a šta ne smiju činiti te kome se mogu obratiti ako se nešto dogodi”, pojasnila je ona.

 

(NN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.