Austronet-primjer poslovne uspješnosti

 

Preduzeće „Austronet“ iz Kozarca, osnovano 2008. godine od strane austrijskih investitora, na čijem čelu je naš Enes Kahrimanović (penny) nesumljivo je najbolji primjer poslovne uspiješnosti.

Već je ostvarilo znatne rezultate i ugovorilo saradnju s nekoliko evropskih kompanija, kojima isporučuju reklamne i zaštitne mreže. Reklamne mreže nastale u Austronetu mogu se vidjeti na teniskim terenima evropskih metropola, a posao obavljaju i za velike građevinske firme poput ‘Baumita’ i ‘Strabaga’, koje kupuju zaštitne mreže koje se koriste u građevinarstvu.

Austronet je najbolji primjer kako se Kozarac može razvijati i napredovati, krenuli su prije tri godine sa četiri radnika, vremenom se broj zaposlenih povečavao  na današnjih trideset i četvero, a kako se planira do kraja 2012. godine ovaj broj će se povečati za još najmanje dvadesetak uposlenih.

Preko 80% proizvodnje radi se za inostranstvo a firma uz pomoć razvojnih kredita Evropske Unije trenutno radi na proširenju kapaciteta, gdje će se u novu halu sa 2500 m2 i najsavremenije masine za izradu, krojenje i ljepljenje jedara za sunce, uložiti oko novih milion i po eura, što će povečati broj radnih mjesta kao i samu proizvodnju.

Od Vlade RS-a kao poticaj za izvoz dobili su 80 000 KM a od Državne agencije za strane investicije (FIPA) 70 000 KM što je također utrošeno na nabavku opreme.

Austronet je ovako došao među 100 največih Austrijskih investitora u Bosni i Hercegovini, koji će 14. juna u Sarajevu u hotelu Bosna dobiti priznanje u organizaciji Vanjske trgovinske komore Austrije i Vjeća ministara BiH.

Danas je u Kozarcu boravio Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini dr. Donatus Köck i zajedno sa Sigmundom Nemetijem, trgovinskim savjetnikom i Zlatkom Benderom, predsjednikom Društva prijatelja Austrije posjetili ovo naše najuspješnije preduzeće.

Bosna i Hercegovina je za Austriju važan partner za saradnju. U prilog tome ne govori samo zajednička 40-godišnja historija naših zemalja već i činjenica je da je Austrija već više godina najveći investitor u Bosni i Hercegovini i da su austrijska poduzeća u mnogim branšama vodeća na bh. tržištu.

Austrija će i dalje podržavati BiH, ne samo u privrednim pitanjima. Austrijski prioriteti razvojne saradnje u BiH su, pored obrazovanja i zapošljavanja mladih, podrška državnim institucijama i privredna partnerstva.

Gospodin Donatus je u pratnji domačina obišao pogone Austroneta i izrazio zadovoljstvo sa viđenim kao i nadu da će ovo preduzeće nastaviti dalje sa dobrim rezultatima te da će se ovakvim primjerima poboljšati i cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini…

Zaista, za primjer i svaku pohvalu i nadu da će u budućnosti biti još ovakvih pozitivnih primjera poslovne uspješnosti i održivog povratka…

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.