Politička borba preko Divjakovih leđa

 

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak uputio je prije tri dana pismo predsjedniku, kancelaru, ministru vanjskih poslova i ministrici pravde Republike Austrije u kojem moli da mu se u što kraćem roku omogući povratak u BiH, saopštilo je Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”.

Uz obavještenje da je njegov advokat predočio Tužilaštvu Republike Austrije dokaze koji pobijaju zahtjev Republike Srbije o njegovoj odgovornosti za zločin koji se desio 3. maja 1992. godine u Sarajevu, Divjak je zatražio odgovor za razloge zbog kojih mu nakon tri mjeseca zadržavanja nije dozvoljen povratak u BiH s obzirom na to “da se njegovo ime ne nalazi na potjernici Haškog tribunala (ICTY) niti na Interpolovoj crvenoj potjernici”.

Divjak, pored ostalog, apostrofira činjenicu da se austrijsko tužilaštvo nije izjasnilo u vezi sa traženjem njegove ekstradicije upućene od Tužilaštva BiH, čime je, kako dalje u pismu navodi, očigledno da se preko njegovog ljudskog integriteta i dostojanstva “pokušava voditi politička borba državnih tužilaštava”.

Na kraju pisma, u uvjerenju da će vlasti Republike Austrije preduzeti adektavne mjere za njegov povratak u BiH, Divjak izražava vlastitu spremnost za utvrđivanje odgovornosti pred pravosudnim institucijama države čiji je građanin, ukoliko za to ima indicija, navodi se u saopštenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.