Korićanske stijene: Odvajanje ljudi

 

Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane rekao je da optuženi Petar Čivčić i Saša Zečević nisu bili u pratnji konvoja, kojim su civili iz Prijedora prebačeni u Travnik u augustu 1992. godine.

Milovan čurđević, vozač jednog od kamiona u konvoju kojim su civili nesrpske nacionalnosti u augustu 1992. prevoženi iz Prijedora, kazao je da u pratnji konvoja nije primijetio Čivčića i Zečevića, koje je poznavao od ranije.

“Čivčića nisam vidio i vjerujem da taj momak nije bio tu. Znam i Zečevića, komšije smo i nisam ga vidio, jer nije bio tu”, rekao je čurđević.

Za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti, uz Čivčića i Zečevića, Radoslava Kneževića, Marinka Ljepoju i Branka Topolu.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Odgovarajući na pitanje Vesne Jesenković, predsjedavajuće Sudskog vijeća, svjedok čurđević je kazao da je u svakom autobusu i kamionu konvoja bio po jedan pratilac, ali da on nije mogao vidjeti svakog pratioca u vozilima.

čurđević je rekao da je vidio razdvajanje vojno sposobnih mušakaca od žena, djece i staraca.

“Vidim izvode ljude i ti ljudi ulaze u jedan odvojeni autobus. Nisam gladao ko ih izvodi. Iz mog kamiona nisu izvodili, kod mene su bile žene i djeca i poneki starac”, prisjetio se čurđević.

Enes Džaferagić, drugi svjedok Odbrane Petra Čivčića na ovom ročištu, kazao je da je njega i druge civile iz pokvarenog autobusa spasio izvjesni Mile, pratilac autobusa.

“Mile je bio pratilac drugog autobusa nakon što nam se prvi dva puta kvario. Ušli smo u drugi, ali se i drugi pokvario u šumi i Mile je s nama bio cijelu noć i on nas spasio od vojnika sa kokardama koji su dolazili do autobusa”, rekao je Džaferagić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.