Bosna i Hercegovina-Albanija: Pobjeda ili kraj nadanja

Nakon blamaže u Bukureštu i poraza od Rumuna 3-0 naša nogometna reprezentacija večeras, u okviru kvalifikacija za Euro, igra protiv Albanije. Iako je atmosfera u svlačionici “zmajeva” poprilično narušena svi očekuju pobjeda koja bi ostavila nadu za plasman na kontinentalnu smotru nogometa.

 

“Sigurno će biti promijena u udarnoj postavi. Ne bi bilo smisla da na teren istrči istih jedanaest igrača koji su poraženi u Rumuniji. Bit će najmanje dvije izmjene“, rekao je Sušić, ne otkrivši detalje.

Ipak, ono što je sigurno jeste da će Vedad Ibišević zajedno sa Edinom Džekom predvoditi napad. U takvim okolnostima Senijad Ibričić seli na klupu. Druga izmjena bit će u veznom redu. Naime, Haris Medunjanin će najvjerovatnije svoju šansu čekati sa klupe za rezervne igrače, a kao alternative nameću se Darko Maletić ili Semir Štilić.

Hoćemo li ponovo gledati nesigurnog Mravca?

Adnan Mravac, nogometaš koji je napravio toliko kikseva i koji definitivno nema reprezentativni kvalitet, mogao bi ponovo utakmicu početi od prve minute. Relevantni nogometni stručnjaci upozoravali su na njegove nesigurne nastupe, ali je očigledno da mu šef državnog tima još uvijek vjeruje.

Treba naglasiti da nas samo osvajanje kompletnog plijena ostavlja u igri za drugo mjesto. No, da bi došli do pobjede, Spahić i društvo moraju igrati mnogo bolje nego u glavnom rumunskom gradu.

Svi igrači koji istrče na teren Bilinog polja trebaju biti u optimalnom izdanju. Ako se to ne desi, večeras bi se i definitivno mogli oprostiti od plasmana na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj.

“Osjeća se veliki pritisak. Međutim, to sada treba zaboraviti i okrenuti se dvoboju protiv Albanije. Vjerujem da ćemo pobijediti i ostati u utrci za drugo mjesto”, napomenuo je na pres-konferenciji kapiten Emir Spahić.

Kuže vjeruje u pozitivan ishod meča

I Zvjezdan Misimović potcrtava da će on i njegovi saigrači u sudaru s Albancima dati maksimum kako bi slavili.

“Pogledali smo kasetu sa njihovim utakmicama. Nezgodna su ekipa, ali mi igramo pred svojom publikom i moramo pobijediti”, naglasio je Misimović.

Senad Lulić je imao problema s povredom, ali će biti spreman i zaigrat će na svojoj poziciji.

Nogometni reprezentativci Albanije sletjeli su jučer na sarajevski aerodrom. Selektor Josip Kuže rekao je kako imaju bod više od BiH, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

“Nismo došli s bijelom zastavom. Svjesni smo svojih kvaliteta, ali respektujemo i izabranike Safeta Sušića. Ipak, vjerujemo da ćemo zabilježiti dobar rezultat“, istakao je Kuže.

Utakmica počinje u 20:15 sati uz direktan prenos na BHT1.

Glavni sudija meča je Holanđanin Bernie Raymond Blom. Pomagat će mu sunarodnjaci Nicky Siebert i Patrick Langkamp.

U našoj grupi D u 19 sati igraju i Bjelorusija i Luksemburg.

Tabela:

1. Francuska 6 4 1 1 9:2 13
2. Bjelorusija 6 2 3 1 4:2 9
3. Rumunija 6 2 2 2 8:6 8
4. Albanija 5 2 2 1 4:4 8
5. BiH 5 2 1 2 6:7 7
6. Luksemburg 6 0 1 5 1:11 1

Albanija u brojkama

Selektor: Josip Kuže
FIFA ranking: 50.
Najbolji FIFA ranking: 50. (april 2011.)
Najlošiji FIFA ranking: 124. (avgust1997.)
Najviše nastupa: Altin Lala (74)
Najbolji strijelac: Alban Bushi (14)
Najveća pobjeda: Albanija – Kipar 6-1 (avgust 2009.)
Najveći poraz: Mađarska – Albanija 12-0 (septembar 1950.)

(Sa-X)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.