Podrška Mladiću je podrška ratnim zločinima?

Podrška Ratku Mladiću za analitičare je dokaz da se određene društvene grupe nisu u stanju suočiti sa ratnom prošlošću i istinom o ratnim zločinima.

Skupovi podrške "heroju" koji je godinama bježao od pravde protekli su uz standardna četnička obilježja i parole protiv "izdajničke Srbije" i "ustaše Borisa Tadića".

Svojim prisustvom, skupove su podržali i visoki zvaničnici Republike Srpske (RS), među kojima entitetski potpredsjednik Emil Vlajki, te zvaničnici Vlade RS-a. Procjenjuje se da se na mitingu u Banjoj Luci okupilo između 10.000 i 15.000 Mladićevih pristalica.

"Podrška optuženom za najteže ratne zločine primjer je koji pokazuje koliki je stepen nacifikacije bh. društva", kaže za "Deutsche Welle" banjalučki profesor Miodrag Živanović.

"Moj general, general mojih mladih godina, general nas običnih ljudi, ne bi bio onaj koji je šesnaest godina bježao od odgovornosti i onaj koji je na ovakav način uhapšen", rekao je Živanović.

Podrška Ratku Mladiću i drugim ratnim zločincima potvrđuje da određeni društveni krugovi u regiji još uvijek nisu u stanju suočiti se sa ratnom prošlošću.

"Mladića u Srbiji i RS-u, te Gotovinu u Hrvatskoj nastoje pretvoriti u čuvare nacionalne samobitnosti, identiteta i opstanka, ne iskazujući spremnost za cjelovitije sagledavanje efekata njihovog djelovanja i ratnih zločina", kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr. Zoran Stojiljković.

Politički analitičar dr. Dennis Gratz smatra da, iako medijski zanimljivi, skupovi podrške haškim optuženicima, konkretno Ratku Mladiću, nemaju naročitog značaja jer ne održavaju stav većine.

"Koliko god je podrška Mladiću u ovom trenutku vidljiva, nisam siguran da ona predstavlja podršku cijelog stanovništva bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Radovanu Karadžiću i cijelom tom zločinačkom poduhvatu iz devedesetih godina", kaže Gratz.

Prof. Stojiljković smatra da je izručenje Ratka Mladića Haškom sudu šansa za početak procesa normalizacije odnosa u BiH i regiji.

"Ako se već ne propituju dovoljno ratni ciljevi i tvorevine, da se makar sa stanovišta elemenata humanog, ljudskog ponašanja vrjednuju i kritički procijene učinci onih koji su to radili za te ciljeve", ističe Stojiljković.

Prema mišljenju prof. Stojiljkovića, "umjerena reakcija" srbijanskog javnog mnijenja na hapšenje Ratka Mladića nagovještava početak pozitivnih procesa u pogledu suočavanja sa ratnim zločinima.

Međutim, takvi su procesi, uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske, jučer u Bajoj Luci i drugim gradovima RS-a ocijenjeni kao izdajnički.

(dw)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.