Govor glavnog imama na obiljezavanju 24. maja

 

HVALA ALLAHU, GOSPODARU NAŠEM. MIR I BLAGOSLOV BOŽJI NEKA JE DUŠI NAŠEG PEJGAMBERA MUHAMMEDA S.A.V.S, NJEGOVOJ ČESTITOJ PORODICI I ASHABIMA NJEGOVIM. BOŽJI RAHMET I VJEČITI DŽENNET NEKA JE DUŠAMA NAŠIH MILIH ŠEHIDA.

DRAGI NAŠI ŠEHIDI, BRAČO I SESTRE, ES-SELAMU ‘ALEJKUM!

NA OVOM MJESTU, MJESTU GDJE POČIVAJU OSTACI NEVINO UBIJENIH KOZARČANA I KOZARČANKI, MJESTU NA KOJEM ŽIVI POSJEČUJE DRAGOG, A DRAGI PODSJEČA SVOG ŽIVOG DA NIKADA NE ZABORAVI MAJ ‘92. GODINE.

DANAS U OVOME DANU, 24. MAJU 2011. GODINE, DUŠA NI ŽIVOG NI MRTVOG KOZARČANINA NE MOŽE DA OSTANE RAVNODUŠNA SPRAM ONIM ŠTO SE NEVINOM ČOVJEKU DOGODILO PRIJE 19 GODINA U OVOJ PITOMOJ BOSANSKOJ DOLINI.

MEčUTIM, PATNJU KOZARČANA I SJEČANJE NA VREMENA KADA JE ZLO NADVLADALO DOBRO, KADA JE TIRANIN POSTAO VLADAR, KADA JE KOMŠIJA KOMŠIJI POSTAO KRVNIK, MORA DA OSJETI SVAKI NORMALAN ČOVJEK NA OVOJ PLANETI.

BAŠ TAKO, SVAKI NORMALAN INSAN TREBA DA SE ZGROZI NAD ČINJENICOM DA SE U 20. STOLJEČU, U EVROPI, DOGODIO TAKO STRAŠAN ZLOČIN NAD NEVINIM LJUDSKIM BIČEM, A DA JE SVO TO ZLO GLEDAO OSTATAK ČOVJEČANSTVA I NIŠTA NIJE PODUZIMAO. ZATO I NAŠA POSJETA OVOM MEZARISTANU I NAŠE SJEČANJE NA NAJTRAGIČNIJE TRENUTKE LJUDSKE POVJESTI TREBA DA PODSJETI I ONE KOJI OVU PATNJU NISU OSJETILI NA SVOJOJ KOŽI DA JE VELIČINA LJUDSKOGA BIČA U SAOSJEČANJU SA DRUGIM U NEVOLJI.

PORED TOGA, DOK GOD NAROD IZ KOJEG POTJEČU ZLOČINCI, KOJI SU UČINILI OVE STRAŠNE ZLOČINE,  NE BUDE SPREMAN DA OSUDI KRVNIKE IZ SVOGA RODA MI NE MOŽEMO DA SE OSJEČAMO SIGURNI OD SVIJU NJIH I NE MOŽEMO DA PREPOZNAMO DA LI NAM ISTO MISLI KRVNIK KOJI NAM JE NAŠU KRV PROLIJEVAO I ONAJ KOJI JE SVE TO GLEDAO I ZA TO ZNAO, A JOŠ UVIJEK NIJE O TOME PROGOVORIO I TO ZLODJELO OSUDIO.

OSUDA ZLOČINA MORA DA DOčE I OD ONOG KOJI ZLOČIN NIJE POČINIO. KADA BUDEMO ČULI DA SE ZLOČIN OSUčUJE, DA SE O ZLOČINCIMA PO IMENU I PREZIMENU GOVORI I KADA NAM BUDU POKAZANA MJESTA GDJE SE JOŠ UVIJEK TIJELA NAŠIH NAJMILIJIH ŠEHIDA SKRIVAJU BIT ČEMO SPREMNI DA RAZGOVARAMO O OPROSTU.

NASUPROT NAŠIM ŽELJAMA, MI JOŠ UVIJEK SLUŠAMO DA SU ZLOČINAČKI PODUHVATI BILI OPRAVDANI, O ZLOČINCIMA SE JOŠ UVIJEK GOVORI DA SU HEROJI BILI, A JOŠ UVIJEK VIŠE OD HILJADU NAŠIH KOZARČANA I PRIJEDORČANA PO GROBNICAMA JE SKRIVENO.

ZATO VAS DANAS NA OVOM MJESTU MOLIMO, AKO ZLOČINCI NISTE, TO I DOKAŽITE!

DRAGA BRAČO I SESTRE KOJI SE DANAS OVDJE OKUPISTE, KOJI SVOJIM PRISUSTVOM DOKAZUJETE DA VAM JE PRIJE 19 GODINA, U OVOME DANU, OTPOČEO NAJTEŽI DIO VAŠEG ŽIVOTA I DA VAM SE DIO VAŠEG BIČA NALAZI U OVOM MEZARISTANU, VAMA KOJI STE SVJEDOCI ONOG VREMENA I KOJIMA JE UZVIŠENI ALLAH DAO ZADATAK DA SE SJEČATE, VAMA PORUČUJEMO DA SE NIKOG OSIM ALLAHA NE BOJITE I DA ISTINU VI NE KRIJETE.

VAŠA VAS DJECA, VAŠA BRAČA, SESTRE, PRIJATELJI I KOMŠIJE KOJI U OVOM MEZARJU LEŽE NA TO ZADUŽUJU.

NE ČINITE IM I VI ZULUM SVOJOM ŠUTNJOM!

NE SJEČAJTE IH SE SAMO UČENJEM KUR'ANA I DOVA, VEČ IH SE SJEČAJTE SPOMINJANJEM NJIHOVE NEVINOSTI I DUŠMANSKE KRVOLOČNOSTI. TO NAM JE SVIMA OBAVEZA! TO NAM JE DUŽNOST SPRAM NJIMA. TO NAM JE OBAVEZA SPRAM NJIHOVIM NAJMILIJIMA.

DRAGI NAŠI ŠEHIDI, DUŠA NAM JE JOŠ UVIJEK RANJENA I NAŠA SRCA JOŠ UVIJEK PATE ZA VAMA, ALI BOGA MOLIMO DA NAŠU BOL DO NAŠE SMRTI PRODULJI I DA NAM NIKADA ŽALOST ZA VAMA NE OTKLONI, DA NAM SJEČANJE NA VAS NIKADA NE IZBLIJEDI I DA SVOJIM SVJEČANJEM NA VAS VAŠE ZAUZIMANJE KOD NAŠEG GOSPODARA ZASLUŽIMO.

I OVAJ VAŠ DOM MI UREčIVATI POČESMO DA BISMO TIME SPOMEN NA VAŠU ŽRTVU JOŠ DODATNO UČVRSTILI I ZA SVA VREMENA TRAGEDIJU OVOG NARODA OBILJEŽILI.

ZA VAS SE UZVIŠENOM BOGU MOLIMO I ZA VAS DEREDŽE ŠEHIDSKE MI TRAŽIMO. OVU ZEMLJU KOJA JE VAŠOM KRVLJU NATOPLJENA MI SVOJIM POVRATKOM NA OVE NAŠE TOPRAKE ČUVAMO I VAŠIM UBICAMA U NARUČJE NE DAMO. ZATO, NEKA JE NA VAS VJEČITI RAHMET BOŽIJI, A NAMA NA OVIM BOSANSKIM TOPRACIMA SPAS BOŽJI OD SVIH ONIH KOJI NAM ZLO MISLE I NA NAŠEM NESTANKU NEPRESTANO RADE. LIJEPI SABUR I NAGRADA ONOGA SVIJETA NEKA JE PORODICAMA VAŠIM.

Allahu Uzvišeni! Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova! Da se više nikada i nikome ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.