Umro je drug Tito…

Prije 31 godinu, u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, prestalo je da kuca srce Najvećeg sina naših naroda i narodnosti, Josipa Broza Tita. 

Istoriografija kaže da je na sahranu lidera SFRJ u Beogradu došlo 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta, pa je to bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Od 1980. godine, ,,Kuću cvijeća”, u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, posjetilo je više od 17 miliona ljudi.

4. maja 1980. bila je nedjelja. Tog poslijepodneva desila se u isto vrijeme i najveća katarza i možda najveće kolektivno ispoljavanje strahova u modernoj istoriji Svijeta.

Od 22 miliona ljudi, bar desetak miliona je iskreno ridalo. Ostatku nije bilo svejedno. Od te nedjelje više ništa neće biti kao prije i svi su to znali. Domaćice su zapomagale: ,,Nema više našeg druga Tite, kako ćemo dalje!?” Ovo je bilo pitanje koje će kasnije postati opšte mjesto-Kako dalje poslije Tita?

Josip Broz je bio prva i jedina prava pop ikona bivše Jugoslavije i velikog dijela Evrope. Svijet popa je nekako preživio smrt Džona Lenona koja je pala na istu godinu. Ali za Jugoslaviju nije bilo spasa. Mali psi i osrednji tornjaci, čekali su još od sedamdesetih smrt Starog, pa da se popišaju i urinom omeđe svoje granice. Broz im je dao mapu u vidu bojanke sa AVNOJ-evskim granicama, koje su se donekle poklapale i sa nacionalnim. Ovo “donekle” je devedesetih skratilo za glavu na stotine hiljada ljudi.

Zanimljivo je kako su psi popišanci, kasnije zazvani psi rata, i instant demokrate u svoj svojoj nacionalnoj zaslijepljenosti ispoštovali odluku Starog da se ne barkaju AVNOJ-evske kote. I međunarodna zajednica je Titovu odluku do dan danas ispoštovala, tretirajući je kao istorijsku činjenicu staru bar hiljadu godina.

To je snaga pravog pop fenomena. Dobar je živ, ali unosniji i ubitačniji mrtav.

Niko nije vjerovao u bratstvo i jedinstvo, niko nije vjerovao u Jugoslaviju, socijalističko samoupravljanje i druge trice i kučine. Vjerovali su i bojali se Starog.

Koliko je Jugoslavija bila nejedinstvena, raslojena, neizmirena od prošlih ratova, svjedoči i projekat tzv. šestočlanog predsjedništva i jednog rotirajućeg predsjednika.

Oni koji ne znaju kako je to funkcionisalo, neka pogledaju kako danas, po sličnim principima radi rukovodstvo BiH. Dakle, nikako.

Frapantno je to poređenje 80-ih i funkcionisanje SFRJ-a sa ovim godinama u Bosni i Hercegovini. Naime, kao i tada u Beograd, danas se u Sarajevo u Državne institucije šalje drugorazredni kadar, dok u matici, tadašnjim republikama, a danas u Srpskoj i Federaciji, haraju prvoklasne lopine, radeći za ,,našu stvar”.

,,Naša stvar” je krajem osamdesetih, a pogotovo u devedesetima, bila posve jasna. Etnički očistiti svoje prćije, na prethodno ideološki zapišanim kotama. Našu stvar intimno zovem ,,moja stvar”. Za ,,moju stvar” su prednjačili pokojni Milošević i Tuđman. Obojica mrtvi, ali im se datuma smrti ne sjećam. Ni istorija se baš pretjerano ne češe za njima. Prvom je na sahranu došao ko je smio, a drugom ko je morao. Za razliku od njih, Tito je umirao od 1974. do 1995., a sama smrt je bila svjetski događaj.

Nestanak mitomanije?

Problem je nastao kada su narodi, koljući se, prestali zazivati Brozovo ime u klasičnoj mitomanskoj tipologiji – E, dragi Tito, da sad ustaneš iz groba pa da pomlatiš bagru…

I koliko god mitomanija imala svoje mane, da ne kažem zablude, na ovim prostorima bez vođe ne ide. Poblem je što pretendenata na lokalnog Titovog dvojnika ima na buljuke. A gdje su buljuci, ništa od novog pop simbola. Koliko narod cijeni vođe u pokušaju, pokazuje upravo muk koji ostaje iza njih. Niko niti ne može zamisliti ko bi bio neočekivana sila koja će se pojaviti i riješiti stvar. Zapravo, nema nikog sa one mitske strane.

Sumrak idola, na Balkanu se malo kasno desio i u malo nezgodno vrijeme. Prćije nastale raspadom bivše SFRJ imaju geostratešku, političku i ekonomsku snagu jedne Burkine Faso ili Svazilenda, u najboljem slučaju. Takođe, te silne nezavisne države, bez nafte, zemnog plina, rudnih nalazišta, poslije zadnjeg klanja nešto su dosadnjikave svjetskim moćnicima. A i ti moćnici, kad greškom dolutaju u ove krajeve, nemaju blage predstave sa kim se susreću.

No, to je tako u većini zemalja svijeta. Sa manje ili više časnim izuzecima. Poput Čaveza, Ahmadinedžada, Gadafija….

Vidite, da bi imali harizmatičnog predsjednika, za početak bi morali imati kakvu-takvu stabilnu državu, koja će poštovati samu sebe. Takođe, ne bi bilo loše i da imate narod koji će poštovati tog predsjednika. Nije zgorega da vam funkcioniše ekonomija i da uživate bar neki ugled u svijetu…

Eto, već 31 godina kako nema nikog ni približno Josipu Brozu. Drugo je pitanje treba li nam neko takav?
Ako kažete ne treba, realnost će vas opomenuti i sugerisati da treba. Ako žudite za nekim poput Broza, rećiće vam da patite za autokratijom. U svakom slučaju, to je domen hipoteza.

Istina je da se neće pojaviti više nikad Josip Broz. Možda jednom bude neko bolji, harizmatičniji i poznatiji.
Do tada, pratićemo naše lokalne seoske političke lige i psiće kako ganjaju loptu. I, naravno, prisjećati se nekog 4. maja.
Stariji, čekajući smrt, rećiće nostalgično kako se tada i umiralo bolje.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.