”SINDIKALNI POKRET U OPÅ TINI PRIJEDOR U PROÅ LOSTI I SADA “

 

U prostorijama kozaračke „Kuće mira“ pod pokroviteljstvom National Democratic Institute (NDI) 30.04.2011. godine održan je Okrugli sto na temu „Sindikalni pokret u opštini Prijedor u prošlosti i sada“. 

U uvodnom izlaganju Behzada Čirkina, Predsjednika RO SDP BiH regije Prijedor i Narodnog poslanika u NSRS, izražena je višeslojna kompleksnost sadašnje borbe za radnička prava u kojoj se u prvom planu ističe borba za osnovna ljudska prava, tj. pravo na život, pravo na slobodu i pravo na rad.

U vrijeme uzavrele referendumske klime u Republici Srpskoj su sva ta prava po svim njihovim elementima pogažena, pa se vještačkim i manipulatorskim referendumskim pitanjima želi skrenuti pažnja građana RS i cijele Bosne i Hercegovine sa onoga što su ključni životni problemi u RS i nemoći Dodikove vlasti da se konstruktivno uhvati u koštac sa istima.

Na temu „Istorija sindikata u BiH i razvoj sindikalnog pokreta u opštini i regiji Prijedor“ referisao je prof. Hikmet Hadžialagić, a na temu „Radnička prava u Bosni i Hercegovini sa akcentom na radnička prava u Republici Srpskoj“ referisao je Goran čukić. Kao posebna gošća ovog Okruglog stola iz Sarajeva je stigla Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH, drugarica Besima Borić, koja je govorila o „Borbi za pravdu radnicima sada“, to jest o sindikalnoj borbi i načinu i problemima sindikalnog organizovanja u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH u pravcu ostvarenja radničkih prava u Bosni i Hercegovini.

Zidovi „Kuće mira“ su prepuni fotografija u proteklom ratu nevino ubijenih Kozarčana, bivših vrijednih radnika kojima je preko noći oduzimano pravo na rad i to samo zbog njihove nacionalne pripadnosti o čemu se kroz sadašnje sindikalno organizovanje i u opštem smislu borbi za radnička i osnovna ljudska prava jako malo govori.  Tim ljudima je oduzeto osnovno ljudsko pravo – pravo na život, a onima koji su preživjeli oduzete su godine neophodne za sticanje prava na zasluženu mirovinu kroz nasilan prekid njihovog prava na rad i sve povlastice koje proizilaze iz samog rada.

Teška politička situacija u RS-u ne pruža nikakve garancije konstruktivnom rješavanju osnovnih životnih problema svih njenih građana. 

Doneseni Zaključci  održanog Okruglog stola obavezuju sve učesnike na aktivan odnos prema svim oblicima sindikalne organizovanosti u pravcu rješavanja nagomilanih problema radnika, kako onih koji jesu u radnom odnosu, tako i onih kojima je nasilno prekinut radni odnos.

Neposredna komunikacija sa aktivnim problemima radnika, kroz sve njihove životne probleme, kako bi se budila građanska hrabrost radi efikasnijeg rješavanja ovih i sličnih problema.

Istaknut je primjer radnika prijedorske mesne industrije „Impro“ koja ide u stečajni postupak i čije probleme treba pratiti i pomoći im u njihovom rješavanju. Nakon uobičajenog sivila procedure privatizacije ove, u predratno vrijeme evropskih okvira vrijedne prijedorske firme, dešava se isto ono što se desilo i sa „Trgoprodajom“ i sa mnogim drugim respektabilnim prijedorskim privrednim subjektima. Radnici na cestu, rasprodaja dobara firme u bescijenje, a kusur od svega povlašteni pojedinci nose kući.

RO SDP BiH Prijedor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.