Kozarac.ba

”SINDIKALNI POKRET U OPÅ TINI PRIJEDOR U PROÅ LOSTI I SADA “

 

U prostorijama kozaračke „Kuće mira“ pod pokroviteljstvom National Democratic Institute (NDI) 30.04.2011. godine održan je Okrugli sto na temu „Sindikalni pokret u opštini Prijedor u prošlosti i sada“. 

U uvodnom izlaganju Behzada Čirkina, Predsjednika RO SDP BiH regije Prijedor i Narodnog poslanika u NSRS, izražena je višeslojna kompleksnost sadašnje borbe za radnička prava u kojoj se u prvom planu ističe borba za osnovna ljudska prava, tj. pravo na život, pravo na slobodu i pravo na rad.

U vrijeme uzavrele referendumske klime u Republici Srpskoj su sva ta prava po svim njihovim elementima pogažena, pa se vještačkim i manipulatorskim referendumskim pitanjima želi skrenuti pažnja građana RS i cijele Bosne i Hercegovine sa onoga što su ključni životni problemi u RS i nemoći Dodikove vlasti da se konstruktivno uhvati u koštac sa istima.

Na temu „Istorija sindikata u BiH i razvoj sindikalnog pokreta u opštini i regiji Prijedor“ referisao je prof. Hikmet Hadžialagić, a na temu „Radnička prava u Bosni i Hercegovini sa akcentom na radnička prava u Republici Srpskoj“ referisao je Goran čukić. Kao posebna gošća ovog Okruglog stola iz Sarajeva je stigla Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH, drugarica Besima Borić, koja je govorila o „Borbi za pravdu radnicima sada“, to jest o sindikalnoj borbi i načinu i problemima sindikalnog organizovanja u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH u pravcu ostvarenja radničkih prava u Bosni i Hercegovini.

Zidovi „Kuće mira“ su prepuni fotografija u proteklom ratu nevino ubijenih Kozarčana, bivših vrijednih radnika kojima je preko noći oduzimano pravo na rad i to samo zbog njihove nacionalne pripadnosti o čemu se kroz sadašnje sindikalno organizovanje i u opštem smislu borbi za radnička i osnovna ljudska prava jako malo govori.  Tim ljudima je oduzeto osnovno ljudsko pravo – pravo na život, a onima koji su preživjeli oduzete su godine neophodne za sticanje prava na zasluženu mirovinu kroz nasilan prekid njihovog prava na rad i sve povlastice koje proizilaze iz samog rada.

Teška politička situacija u RS-u ne pruža nikakve garancije konstruktivnom rješavanju osnovnih životnih problema svih njenih građana. 

Doneseni Zaključci  održanog Okruglog stola obavezuju sve učesnike na aktivan odnos prema svim oblicima sindikalne organizovanosti u pravcu rješavanja nagomilanih problema radnika, kako onih koji jesu u radnom odnosu, tako i onih kojima je nasilno prekinut radni odnos.

Neposredna komunikacija sa aktivnim problemima radnika, kroz sve njihove životne probleme, kako bi se budila građanska hrabrost radi efikasnijeg rješavanja ovih i sličnih problema.

Istaknut je primjer radnika prijedorske mesne industrije „Impro“ koja ide u stečajni postupak i čije probleme treba pratiti i pomoći im u njihovom rješavanju. Nakon uobičajenog sivila procedure privatizacije ove, u predratno vrijeme evropskih okvira vrijedne prijedorske firme, dešava se isto ono što se desilo i sa „Trgoprodajom“ i sa mnogim drugim respektabilnim prijedorskim privrednim subjektima. Radnici na cestu, rasprodaja dobara firme u bescijenje, a kusur od svega povlašteni pojedinci nose kući.

RO SDP BiH Prijedor

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.