KOZARAČKI TEVHID NEMOŽE BITI U BIKC-u

Piše: Sade Alić

Već tracionalni Kozarački tevhid koji se svake godine održava na dan napada i agresije na Kozarac, 24. maj 1992 god. a u organizaciji Udruženja Kozarčana – Čikago ove godine nemože biti u prostorijama džamije Bosansko Islamskog Kulturnog Centra (BICC) u Čikagu.

Razlog prost i jednostavan: efendija džemata BICC-ija Kemal Karić uvrijeđen sa radom Udruženja Kozarčana – Čikago (UKČ) i to zbog prošle godine kada su se održavali „Memorijalnih Dana Kozarca“ od kojih je jedan bio i Kozarački tevhid 24. maja. On ove godine ne dozvoljava Kozarački tevhid u džamiji BICC-ija. Razgovore sa Kemalom su obavili predsjednik UKČ Muhamed Kulašić, blagajnik UKČ Emir Hadžić i član UKČ Sade Alić. Također razgovaralo se i sa odbornicima.

Važno je napomenuti da je prošle godine Kozarački tevhid bio organizovan u drugoj džamiji jer je bio veliki odaziv gostiju te iskupljanje novčanih sredstava i da svi prisutni nisu mogli jednostavno stati u prostorije BICC-ija te su se iz UKČ odlučili za veću i prostraniju džamiju sa većim parkingom.

Isto tako važno je napomenuti da se od prvog održavanja Kozaračkog tevhida u Čikagu a u organizaciji od strane Udruženja Kozarčana – Čikago godinama savršeno sarađivalo sa BICC-ijem, prvo u rentanim prostorijama potom i u džamiji BICC ali tada je u džematskom odboru bio kozarčanin koji je sa ostalim članovima tadašnjeg džematskog odbora odlučivao gdje će se i kako održavati tevhid. Danas u krnjem džematskom odboru od 3 člana plus imam, nema kozarčana, ne zovu se kozarčani u članstvo, ne traže se donacije za izgradnju BICC-ija kojih su najviše dali kozarčani, ne gradi se a u čijoj su izgradnji isto tako u velikoj mjeri radili upravo kozarčani kao i sa svim Bosancima i Hercegovcima, bratski – neumorno  i neprekidno.

Čikago je danas pun problema i ne želim ih komentarisati jer me boli i žao mi je naše Bošnjačke zajednice koja se najčvršće i jedinstveno gradila kroz džemate a koji danas na sve liče samo ne na istinske džemate. Bože moj, kao da su se iz Bosne i Hercegovine prenijele političke partije kod nas u SAD, samo sa imenima džemata pa udri po ovom narodu kojeg treba spašavati i upučivati, a ne jos više razjedinjavati i nametati im svoje politike i mišljenja dok naša djeca truhnu u zatvorima, pogotovo Šehidskih familija, drogiraju se, napuštaju škole i osim kafića i kafana nemaju gdje drugo otići.

Od umjerenog i obečavajućeg džemata BICC-ija koji je bio ponos i podsticaj svima ostalima kako da se zajednički radi (pa kada se i nismo svi najbolje slagali opet smo nailazili zajednička riješenja i radili), danas imamo efendiju BICC-ija i nešto malo džematlija koji ga podržavaju i koji uskoro napušta ovaj džemat ali ne popušta u svom oštrom pristupu svima onima koji ne misle kao on i to samo 100% jer nemožeš se ni 2% snjim ne slagati, odmah jednostavno nevaljaš, a kada su vjerska pitanja da i ne govorimo.

To je i posebna tema po kojoj tevhid i nije „pravi i ispravan“ vjerski običaj po Kemalu i članovima odbora. Samo podsjećanja radi, nekada je BICC organizovao džematske piknike na kojima je bilo i preko 5.000 (pet hiljada) osoba što je opet po ef. Kemalu bio haram ijako je upravo on mogao na tim piknicima formirati timove i dosta da uradi pa da bude što više vjerski ako mu već nije valjao kao džematski/bosanski.

I na kraju što se tiče BICC-ija i njegovog ef. Kemala te tri člana sadašnjeg odbora koje je on izabrao, odgovorno tvrdim da kroz sve ove godine od kada se radi sa ovim džematom, oni su uzrok svih nastalih problema u zajednici Čikaga koja je nekada bila najbolja u Sjevernoj Americi jer nisi ništa radili – ni pozitivno ni negativno.

Zato odgovornost je na svakom džematliji pojedinačno da na predstojećoj Skupštini BICC-ija dobro promisle koga će izabrati. Najbolje bi bilo da se Skupština poništi jer koja je svrha Skupštine ako imam džemata uskoro napušta BICC a sve se vrti oko njega.

Moja malenkost kao i osobe koje su osnovale i bili u džematskim odborima BICC-ija kada je najgore bilo, nemogu joj prisustovati jer meni Kemal Karić ne dozvoljava obnovu članarine ni prisustvo Skupštini (na kojoj nisam ni planirao biti). On se ne ustručava, kako na članove tako i na nečlanove zvati policiju bez obzira i ako ste osnovali taj džemat, zaposlili ga i svo vrijeme štitili kao svog vođu tj. imama.

Za Kozarački tevhid, on će se, ako Bog da, održati kao i uvijek na 24. maj. Udruženje Kozarčana – Čikago bi željelo ponovo održati „Memorijalne Dane Kozarca“ zajedno sa svim Bosanskim organizacijama i organizovati sakupljanje novčanih sredstva za izgradnju Šehidskog Turbeta u Šehidskim mezarlucima – Kozarac  za sve do sada pokopane Kozarčane a mnogi još nisu pronađeni.

Buduće Šehidsko turbe u Kozarcu će biti drugo u Bosni i Hercegovini pored onog u Srebrenici na kojem su uporno radili naši Srebreničani i za kojeg su donirali i izgradnju finansirali Međunarodna zajednica, za razliku od Srebrenice Kozarčani svoje Šehidsko turbe grade i finansiraju sami!

O svemu bićete naknadno obavješteni.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.