Korićanske stijene: Konvoj za Travnik


Nekadašnji pripadnik interventnog voda prijedorske policije koji je nepravomoćno osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama, kazao je da je bio u Tukovima (općina Prijedor) kada je organizovan konvoj za Travnik, gdje je vidio optužene Marinka Ljepoju i Radoslava Kneževića. 

Svjedočeći u korist Odbranâ, Zoran Babić je kazao da je Knežević došao u žutom kombiju, te da je odvezao nekoliko policajaca u Trnopolje.

“Za konvoj smo saznali na dan kada je trebao krenuti. Oko deset sati sam bio u Tukovima i 80 posto ljudi je već ušlo u prevoz. Zadržao sam se oko sat vremena i konvoj nije krenuo kada sam otišao u stanicu policije”, rekao je Babić, dodavši da je nakon nekoliko dana saznao o dešavanjima na Korićanskim stijenama.

Babić je kazao da je Petar Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Saša Zečević, Knežević i Ljepoja pripadnici voda. Branko Topola je, prema optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane.

Njima se na teret stavlja da su učestvovali u pratnji konvoja s preko hiljadu civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Babić je kazao kako mu je iz ranijeg svjedočenja Ljepoje, koji je iskaz dao 14. decembra 2009. godine kao svjedok njegove Odbrane pred Sudom BiH, poznato da je on učestvovao u pratnji konvoja i da se nalazio u autobusu koji se pokvario. Kazao je da Topola nije bio član interventnog voda i da ga nije vidio u Tukovima.

Babić je rekao da je konvoj činilo 10 do 15 autubusa i kamiona, te da se po jedan policajac nalazio u vozilima koja su išla prema Travniku.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.