Srpski ”psi rata “ čuvaju Gadafija!

Srbi su prvi strani plaćenici koji su stigli u Libiju! Naime, nekoliko desetina srpskih plaćenika u ovom trenutku ratuju na ulicama libijskih gradova na strani trupa vernih Muameru el Gadafiju! Kako „Alo!“ saznaje, srpski plaćenici dobijaju desetine hiljada dolara za ovaj posao, a u Libiju dolaze mahom iz drugih afričkih država, u kojima već godinama rade kao „psi rata“. Osim iz afričkih zemalja, naš plaćenici stižu i iz Srbije, ali preko bosanskih i hrvatskih agencija koje se bave angažovanjem za ovu vrstu poslova.

„Srpske legionare“, čine ratni veterani iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Osim bivših pripadnika vojnih i policijskih jedinica, gro ovih snaga čine nekadašnje „crvene beretke“, koje su se razmilile po svetu nakon što se ta jedinica rasformirala 2003. godine. Oni su po afričkim državama mahom radili kao privatno obezbeđenje raznih predsednika, poput nekadašnjeg zairskog lidera Mobutua Sese Sekoa, te brojnih političara, ali i kao instruktori u tamošnjim vojskama. Osim Srba, u prvoj turi u Libiju su došli i plaćenici iz afričkih zemalja. Kako kaže naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti, srpski plaćenici su angažovani u rekordnom roku, pošto su poznati kao odlični i veoma iskusni vojnici.

– Gadafi ih plaća koliko traže! Cene angažmana se kreću i do nekoliko desetina hiljada dolara i evra. Dobar deo njih imao je odlično plaćene poslove po raznim afričkim zemljama, ali ova ponuda nije bila od onih koje se odbijaju. Pre početka pobune, odnosno čim je počelo da se zakuvava, naši koji su u Africi odmah su počeli da kontaktiraju sa Libijcima, ali i Libijci s njima. Taj posao rade i pojedine „agencije“ koje su specijalizovane za pružanje takvih usluga i imaju odlične obaveštajne kontakte – kaže izvor „Alo!“ blizak vojnim krugovima.

Srpski plaćenici su u Libiju otišli preko bosanskih i hrvatskih agencija, pošto se ove iz Srbije nisu još dogovorile o vrednosti posla.

– Može da se očekuje da u skorije vreme još dosta naših plaćenika ode kod Gadafija, koji inače ima ogromno poverenje u srpske vojnike. Pa zna se da su naši decenijama obučavali ne samo njegovu vojsku, već i privatno obezbeđenje, a i dosta njihovih oficira školovano je u našim vojnim školama i na Vojnoj akademiji. Inače, pojavile su se informacije da je u Bengaziju bilo i mrtvih plaćenika, ali koliko mi je poznato, naši su dobro – tvrdi naš izvor. Doktor Salem Zavi, član Nacionalne konferencije libijske konferencije, potvrdio je za britanski BBC da je Gadafi pored vojske i policije angažovao i veliki broj plaćenika iz Afrike i Evrope.

– Gadafi je uključivanje stranih plaćenika u sukobe u Bengaziju platio velikom količinom novca. Taj novac je došao iz državnog budžeta Libije i znamo da se veliki broj plaćenika javlja kako bi pomogao sadašnjoj libijskoj vlasti.

Na internet forumima, kao i „tviteru“, takođe su se pojavile informacije o srpskim plaćenicima u Libiji. „Afrički i srpski plaćenici poslati su u Libiju da ubijaju civile!“, tema je na jednom od foruma koji se bave situacijom u ovoj zemlji, a među porukama na „tviteru“ otkriveno je da su „evropski vojnici“, koji su stigli u pomoć Gadafiju, u stvari Srbi.

Srpski plaćenici ostali su pukovniku Gadafiju u lepoj uspomeni još devedesetih godina prošlog veka. Naime, pošto je tada regularna vojska Libije nevoljno pristajala da se obračuna sa islamističkim militantima, Gadafi je angažovao srpske pilote, koji su učestvovali u borbenim dejstvima, ali i akcijama protiv civila, kao podrška kopnenim snagama.

U Libiju, osim Srba, stigli su plaćenici iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika, kako bi zaštitili Gadafija i bez milosti se obračunali s demonstrantima! Kako su izjavili očevici, Rusima i drugim „belim plaćenicima“ pridružila se i grupa vojnika iz afričkih zemalja, koji govore francuskim jezikom, najverovatnije iz Čada i Darfura. Najamnici su dobili po 18.000 funti, odnosno oko 20.000 evra.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.