Promocija monografije ”17. vkbbr Armije RBiH “

 

U Švedskoj i Finskoj od 25. februara do 5. marta 2011. godine promoviše se monografija „17. viteška krajiška brdska brigada Armije RBiH“ (2010., izdavači Udruženje „VKbbr“ Ključ i Institut za istoriju Sarajevo). Monografija je štampana na 290 strana u 1.500 primjeraka. Autori monografije su mr. Amir Kliko i Fikret Čuskić, bivši komandant sada predsjednik Udruženja „VKbbr“,  koji lično govori o knjizi na promocijama.

Organizator promocije knjige u Švedskoj i Finskoj je Suljo Halalkić, biznismen i logističar 17. viteške krajiške brdske brigade ARBiH, koji je značajno pomogao izradu monografije.

Prva promocija u Švedskoj održana je 25. februara u bh. udruženju „BiH-S-04“ u Helsingborgu, uz svesrdnu pomoć i organizaciju Elvedina Durovića.

Prilikom promocije nastupio je folklorni ansambl „Rubin“ Eslöv pod rukovodstvom Bešira Rašovića, te muzički sastav „Etna“. Pred više od 70 prisutnih general Fikret Čuskić je kazao da je nakon promocija u Travniku, Ključu, Sanskom Mostu i Cazinu ovo prvo gostovanje izvan BiH, te da je iznenađen velikim interesovanjem za monografiju u Švedskoj. Promocije će se na proljeće održati u Sarajevu, Zagrebu i SAD-u, te drugim zemljama.

– Kroz 17. viteška krajiška brdska brigada Armije RBiH prošlo je 6.060 boraca iz 66 opština BiH i 13 zemalja Europe. Činili su je borci iz Prijedora 1.200 boraca, Ključa 860, Sanskog Mosta 800, Travnika 400, „ljute Bosanske krajine( Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i Velika Kladuša) 240 boraca i drugih opština. Bila je to prva manevarska brigada u BiH. Najteže mi je što zvanično imamo 349 poginulih i 20 nestalih boraca i to nažalost nisu konačne cifre.

U Landskroni u „Ribarskom udruženju“ promocija je održana 26. februara u 13 sati u organizaciji Sejde Halalkića i prisustvo 30-tak gostiju, gdje se Čuskić sastao i sa grupom ranijih boraca.

Navečer 26. februara u 19 sati promocija je održana u prepunoj sali bh. udruženja „Bosanska krajina“ Malmö, pred više od stotinu prisutnih. Pozdravnu riječ uputio je predsjednik udruženja Senad Agić, a Fikret Čuskić je više puta prekidan burnim aplauzima, posebno kada je kazao da je cijelo vrijeme vjerovao da će BiH biti i opstati i da je Armija BiH u tome imala odlučujuću ulogu.

U Nastavku promocije Čuskić je govorio o ratnom putu 17. viteške krajiške brdske brigade Armije RbiH i iznio brojne interesantne podatke, govorio o Vlašiću te brojnim drugim akcijima i uspjesima brigade. Podržana je i inicijativa da se prikuplja pomoć  borcu brigade Nerminu Zećireviću-Krigeru koji u teškim uslovima živi u Sanici kod Ključa.

Promocija monografije nastavlja se 27. februara u Göteborgu: u 13 sati u džematu i u 19 sati u Klubu Banjalučana, Kortadela trg, gdje će moderator biti Rabija Arslanagić, a posebno zakazana promocija je u Gislavedu u bh udruženju „BiH“ je 28. februara u 19 sati.

U finskom gradu Turkku promocija je 5. marta 2011. godine.

 

(Fikret Tufek, novinar Bosanske pošte, MojPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.