“Ponosan sam što me u domovini zovu Dijamant”

 

Edin Džeko, bosanskohercegovački reprezentativac, i dalje je jedna od glavnih tema britanskih medija. Iako je dosta toga o njemu rečeno, svi žele saznati nešto više. Do sada je dao brojne intervjue, pričao o svom djetinjstvu, odrastanju, prvim susretima s loptom, no novinari žele zaviriti u svaki kutak njegovog sjećanja i donijeti još ekskluzivniju priču. Ovoga puta, priču o Džeki donosi SportsMail.

“Džeko je preživio opsadu Sarajeva tokom ratnih ‘90-ih. Godinama se s porodicom krio u podrumu, a danas je on prvi bh. ambasador dobre volje koji propovijeda jedinstvo i toleranciju”, piše britanski list.

Džeko, naravno, ne voli govoriti mnogo o teškim danima svog djetinjstva, ali zato rado priča o tome šta bi volio promijeniti u svojoj domovini.

“Nije bitno ime, već kakav si čovjek”

“Pokušavam nešto promijeniti. U BiH djeca još uvijek idu u podijeljene škole. To su dvije škole u jednoj, hrvatska i bošnjačka djeca u jednoj školi, ali podijeljena. Želim otići u te škole i pokušati ih nagovoriti da se ne dijele. Rat je doveo do nepovjerenja i mržnje i ništa nije tako jednostavno. Ali ja želim djeci pokazati da ime i vjera nisu bitni, već da je važno da li je neko dobar čovjek ili ne. Evo, naprimjer Aleksandar Kolarov – meni je bitno to što je on dobar čovjek. Nije mi važno što dolazi iz Srbije uprkos tome što se desilo”, kazao je naš “Dijamant”.

Edin Džeko je tokom zimskog prelaznog roka prešao u Manchester City potpisavši ugovor vrijedan 27 miliona funti. Englesku karijeru ozbiljno je započeo postigavši prošle sedmice dva gola u okviru Evropske lige.

“Prije sam igrao i u veznom redu i kao napadač. Mogu igrati i lijevo i desno i iza, sve ovisi od trenera. Znam kako igram i svjestan sam toga šta mogu učiniti”, istakao je Džeko.

On je još jednom ponovio da je dolazak u Manchester bila njegova velika želja.

Kazao je da je već osjetio veliku podršku navijača Cityja, ali ne zna šta o njemu misle Unitedovi fanovi. Dodao je kako vjeruje da je City bolji klub od Uniteda i da su u derbiju imali šanse da pobjede, no fudbal je takav.

“Ponekad izgubite i kada igrate dobro”, dodao je bh. reprezentativac.

Također, istakao je da se još privikava na engleski fudbal.

“Kada sam došao u Njemačku nisam igrao dobro. I nakon pola godine igranja nisam uspijevao pokazati ono što znam i neki su mislili da sam beznadežan slučaj, ali onda sam se navikao i sve je krenulo. Znam da ovdje moram brže proći taj period navikavanja, ali ovdje je drugačije i mnogo teže nego u Bundesligi. Morate biti jaki i boriti se za svaku loptu. I sudije drugačije sude. U Njemačkoj sviraju i za najmanji dodir”, ispričao je Džeko.

Dodao je da njegova karijera ide polako, svojim tokom, korak po korak.

“U BiH me zovu “Dijamant” i to mi jako mnogo znači. Taj nadimak sam dobio kada sam postigao jedan od najboljih golova u mojoj karijeri u utakmici reprezentacije protiv Belgije. Dodijelio mi ga je komentator Marjan Mijajlović. Sada kada me vide na ulici zovu me tim nadimkom. Znam da sam uradio nešto dobro za svoju zemlju i ponosan sam zbog toga”, ispričao je naš Dijamant.

Edin Džeko se trenutno navikava na život u Engleskoj i već je počeo da obavlja svoj posao ambasadora dobre volje. On podržava školovanje pasa vodiča za slijepe osobe.

Njegov klub donirao je 25.000 funti za pet novih pasa za školu u kojoj se treniraju psi. On ponekad vrijeme provodi tamo i pomaže u obuci psa.

U međuvremenu smjestio se u kući u predgrađu Cheshire, a u posjeti su mu bili i roditelji Midhat i Belma.

Na kraju razgovora Džeko je dodao da se nada da će se ubrzo navići na engleski fudbal, a da mu to ide od ruke već je dokazao. Sada se nada golovima i u Ligi prvaka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.