Likvidacija Jele iz Kozarca

Privredni sud u Banjoj Luci prihvatio je prijedlog Nikole Plemića, stečajnog upravnika Drvne industrije Jela iz Kozarca, da ova firma, čija su dugovanja premašila šest miliona KM, ide u proces likvidacije.

Plemić tvrdi da nije imao izbora, jer cjelokupna Jelina imovina, prema procjeni vještaka, trenutno vrijedi samo 1,8 miliona KM.

– S mojim prijedlogom složili su se i povjerioci, Poreska uprava, Fond PIO RS i radnici kojima Jela duguje više od tri miliona maraka. Osim totalne i konačne likvidacije i gašenja firme, ne postoji način da se ta dugovanja namire jer je i Jelino zemljište, na kojem se nalaze samo prazni objekti sa zastarjelom opremom, pod hipotekom – kazao je Plemić.

On je dodao da će 30 radnika, koji su u novembru prošle godine pokrenuli stečaj, likvidacijom Jele dobiti svojih devet zaostalih plaća u ukupnom iznosu od oko 97.000 KM. 

Plemić je naglasio da je Jela karakterističan primjer neuspješne privatizacije u RS, u kojoj je samo na području regije Prijedor oko 2.000 radnika ostalo bez posla.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.