Kolektivna dzenaza i sahrana 20.jula 2011.godine

Kolektivna dzenaza i sahrana 20.jula 2011.godine

 

Odbor za organizaciju kolektivne dzenaze i sahrane identifikovanih zrtava velikosrpske agresije i genocida pocinjenog nad nesrpskim stanovnistvom opstine Prijedor koji djeluje u okvirima Medzlisa IZ Prijedor i Medzlisa IZ Kozarac, donio je odluku o terminu i lokaciji odrzavanja ovogodisnje kolektivne dzenaze i sahrane te posljednjeg ispracaja identifikovanih.

Centralni skup ce biti odrzan 20.jula 2011.godine na stadionu FK “Bratstvo”u Kozarcu s pocetkom u 10:00 sati. Nakon centralnog skupa, obavljanja zajednicke dzenaze i ispracaja, dzenaza i ukop ce se obaviti  na ostalim lokacijama predvidjenim za ukop identifikovanih.

Razlog uzimanja ovog datuma je pokusaj ponovnog skretanja paznje relevantnim institucijama a prvenstveno Institutu  za nestala lica BiH, te Sudu i Tuzilastvu BiH ali i domacoj i svjetskoj javnosti na zlocin koji se desio nad stanovnistvom podrucja “Lijeve obale Sane”koji je zapoceo 20.jula 1992.godine a zavrsio pet dana kasnije i prilikom cega je ubijeno vise od 65 procenata od ukupnog broja ubijenih civila s podrucja opstine Prijedor.

Naime, konkretno za zlocine pocinjene u Zecovima, Carakovu, Hambarinama, Rakovcanima, Rizvanovicima, Biscanima te ostalim mjestima na podrucju Brda  do sada niko nije ni osumnjicen, a od oko 1800 zrtava pronadjeno je njih nesto iznad 50 procenata.

Porodice svoju saglasnost na ukop mogu dati najkasnije do 18.jula 2011.kada ce se zapoceti s pripremama za nesmetano odrzavanje ovog,za Prijedorcane i Kozarcane najtuznijeg godisnjeg skupa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.