Haris Hodžić, nogometaš Watforda

U posljednje vrijeme, nakon transfera Edina Džeke u Manchester City, mnogo se govori o transferima bh. nogometaša na Ostrvo.

U medijima se naglašava kako će Pjanić Lyon zamijeniti kišnim Londonom, a Spahić iz Montpelliera preseliti u Aston Villu.

Vidjet ćemo da li će uskoro neko od njih dvojice zakoračiti na engleske travnjake.

Međutim, osim Džeke i Begovića još jedan igrač, kojem su roditelji rođeni na tlu BiH, nastupa u "kolijevci nogometa".

Naime, radi se o Harisu Hodžiću, koji je član Watforda. Njegova priča je klasična bosanska.

 

 

Hodžić za Sarajevo-x govori o svojim počecima, aktuelnom klubu, bh. reprezentaciji, najdražem igraču našeg državnog tima i Edinu Džeki.

Možete li za početak reći nešto o sebi?

Rođen sam u Londonu 28. juna 1994. godine. Moji roditelji su iz Kozarca, a došli su u Englesku 1993. godine zbog ratnog stanja u BiH. Počeo sam igrati nogomet sa pet godina. Prvo sa ocem u parku svaki dan poslije škole. Praktično sam tu naučio prve korake. Sa šest godina sam igrao za lokalni klub, a sve je ozbiljnije počelo četiri godine kasnije kada sam nosio dres Tottenhama. Nažalost, ostao sam jednu sezonu, bilo mi je daleko putovati.

Aktuelni ste igrač Watforda. Kako Vam je u dresu "Hornetsa"?

Lijepo. Volim taj klub, trenere i igrače. Ovdje ću biti još dvije godine, a ako mi ponude profesionalni ugovor možda i duže. Prvi tim ima velike šanse da se vrati u Premiership naredne sezone. Naime, trenutno su šesti u ligi. Sve u svemu, zadovoljan sam. Treniram svaki dan po dva, nekada i tri sata. Inače, igram na lijevom krilu i ljevak sam.

Naglašavali ste da navijate za Manchester United, vjerovatno Vam je velika želja da jednoga dana zaigrate u timu sa Old Trafforda?

Svakako, ko ne bi želio? Ipak, sada ne razmišljam previše o Unitedu. Volim Watford i želio bih tu ostati. Naravno, ako bude bolja ponuda dobro bi razmislio. Trenutno se takmičimo u ‘Conference ligi’. Drugi smo na tabeli, a sa nama su klubovi poput Chelsea, Readinga, Birminghama…

Šta Englezima znači nogomet?

Apsolutno sve. Svaka tema počinje i završava sa nogometom. Gdje god da odeš, u park ili u grad samo čuješ kako razgovaraju o utakmicama. Međutim, na prvenstvima nisu odavno napravili neki rezultat i pored činjenice da u reprezentaciji imaju nekoliko planetarnih zvijezda.

Kojeg trenera najviše cijenite?

Najdraži mi je Sir Alex Ferguson. Legenda, najbolji je trener na svijetu. Uostalom rezultati sve govore. Koliko je pehara osvojio sa Manchester Unitedom mislim da će to teško neko ponoviti u klubu.

Naredno pitanje nameće se samo po sebi – Da li bi igrali za bh. reprezentaciju?

Naravno da bih volio igrati za BiH. To je moja domovina, iako sam rođen u Engleskoj. Sa svojima stalno pričam na bosanskom, zbog toga sam dobro naučio naš jezik. Nadam se da ću jednog dana dobiti poziv. No, neću nikoga moliti. Ono što mogu reći jeste da ‘zmajevi’ imaju vrlo dobar i mlad tim. Mislim da ćemo se konačno plasirati na veliko takmičenje. Ono što bih posebno podvukao jeste da mi je najdraži igrač Sejad Salihović.

Kako komentarišete prelazak Edina Džeke iz Wolfsburga u M. City?

Izuzetno mi je drago što je napakon stigo u City. Mislim da je to dobro i za Bosnu i Hercegovinu. Ljudi će ovdje malo više saznati o našoj državi. Nadam se da će Džeko imati još više uspjeha nego u Njemačkoj. To mu od srca želim.

Za kraj nam recite gdje se vidite za pet godina?

Bit ću kratak. Volio bih igrati nogomet u najjačoj ligi svijeta Engleskoj i nastupati za bh. reprezentaciju.

(Sarajevo-x.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.