Sretan Božić

Povodom najveceg krscanskog praznika, svim vjernicima katolicke vjeroispovijesti, gradjanima Bosne i Hercegovine, ali i sire, posebno nasim posjetiocima koji nas rado citaju, i koji danas proslavljaju svoj najveci blagdan, zelimo cestit i blagoslovljen Bozic, obilje zdravlja i radosti.

Upucujemo srdacne cestitke uz zelju da radost Bozica obiljeze u miru i porodicnoj sreci.

 

 

Bozic je praznik veselja, slavlja i dijeljenja pozitivnih vrijednosti kako medju Katolicima, tako i Katolika sa narodima drugih vjeroispovjesti. Posebno je to izrazeno u multietnickim zemljama gdje zive ljudi razlicitih vjera kakva je i Bosna i Hercegovina.

Bozic je u mnogim zemljama svijeta drzavni praznik, a sa Uskrsom i Duhovima spada medju tri najveća krscanska praznika.

Bozic se poceo slaviti u Rimu u 4. stoljecu iako jos uvijek nije razjasnjeno zašto je katolicka crkva odabrala baš 25.decembar za njegovu proslavu.

Bozicom se proslavlja rodjenje Isusa Hrista, posebno na Badnjak kada se sluzi sveta misa u svim katoličkim crkvama.

U Katedrali Presvetoga Srca Isusova u Sarajevu odrzana je ponocka kojom je obiljezen pocetak najveceg katolickog praznika rodjenja Isusova – Bozica.

Najsvecanije je bilo u Betlehemu, gradu u kojem se po Bibliji rodio Isus, gdje su u petak stigle hiljade vjernika kako bi proslavili Bozic. Horovi su tokom protekle veceri na trgu u Betlehemu pjevali Bozicne pjesme, a patrijarh Fuad Twal u ponoc je predvodio misu u crkvi Svete Katarine, u rimokatolickom dijelu bazilike Rodjenja Isusova, izgradjene na mjestu stale u kojoj je, kako se vjeruje, rodjen Isus.
 

kozarac.ba team

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.