“Srebrenica-mapiranje genocida” u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHRBH) predstavit će danas u Kulturnom centru u Srebrenici svoj projekt "Srebrenica-mapiranje genocida".

U okviru prezentacije bit će prikazana mapa 13. jula 1995, kao dio od 220 minuta duge dokumentarne animacije.

Ovaj novi žanr uz pomoć tekstova, fajlova, crteža, fotografija i videa kroz 17 mapa predstavlja hronologiju izvedbenog dijela genocida u Srebrenici, odnosno period od 6. do 19. jula, 1995.

Prezentaciji u Srebrenici prisustvovat će predstavnici vlasti, civilnog sektora, te obrazovnih institucija.

"Prezentacija projekta pred autentičnim svjedocima genocida posebno nam je važna za konačnu potvrdu da je riječ o jedinstvenom, autentičnom Projektu, koji će, zasnovano na činjenicama, doprinijeti proučavanju genocida", naglasila je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Ona je potcrtala da je namjena ovog projekta da plasira ovaj model kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida, odnosno uzroke i faze po kojima se odvija.

Nakon produkcije dvd-a na b/h/s i engleskom jeziku, te puštanja u rad web-stranice www.srebrenica-mappinggenocide.com, također dostupne na oba jezika. Projekt se već koristi kao alat komunikacije između mladih ljudi u BiH i Srbiji.

Nakon prezentacija u Sarajevu i Beogradu, predavanja i diskusije o temi su održane i u Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu, Užicu. Projekt su podržali National Endowment for Democracy, Civil Rights Defenders i US Embassy Sarajevo.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.