KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Snijeg nas je ponovo iznenadio u decembru 🙂

Zadnjih nekoliko dana bilo je dosta toplo vrijeme, te se cinilo da nas ocekuje dolazak novog proljeca a ne strasna, hladna zima, na koju smo skoro zaboravili, iako se nalazimo skoro na polovini posljednjeg mjeseca u godini, te da jedino sto zaista mozemo ocekivati narednih mjeseci jeste snijeg i led…

Jucer je prije samo pocetka padavina Kozarac kao i okolinu zahvatilo strasno nevrijeme sa jakim vjetorm koji je nanio dosta stete. U Prijedoru su se na zelenoj pijaci, u naselju Pećani,  pijačne tezge pod naletom vjetra rušile kao kule od karata,  tom prilikom lakše je povrijeđena jedna žena. Oštećeni su i brojni krovovi  a na više lokacija u gradu i u prigradskim naseljima vjetar je iz korijenja čupao drveće i obarao bandere sto je uzrokovalo da bez struje ostane veći dio grada i okolnih naselja Brezičani, Dragotinja, Kozarac, Trnopolje, Raškovac, Rasavac, Donja Ljubija i Lisina na Kozari, gdje se nalazi i nekoliko radio i TV predajnika.

 

 

 

Kao sto sam pisao u proslom javljanju, zadnja tri dana bio sam u Sarajevu i kao predstavnik “Optimista2004” ucestvovao na regionalnoj konferenciji “Promovisanje univerzalnog pristupa memorijalima i sjecanju”.  Zajedno sa mnom, sa nase opstine na konferenciji su ucestvovali i predstavnici udruzenja “Izvor” i logorasa Prijedor92.

Ono najbitnije sto bi se ukratko moglo prenijeti sa konferencije je da u Bosni i Hercegovini potrebno postići univerzalan pristup žrtvama rata, odnosno da one moraju biti tretirane na jednak način te da pravo jedne žrtve ne može ići na štetu druge žrtve, da je potrebno pronaći kako i na koji način uspostaviti standarde u donosu prema žrtvama, odnosno prevazići međusobno nepovjerenje, te da se mora učiniti sve da u našoj kulturi sjećanja ne bude prazan prostor ili sastavljen samo od segmenata.

Kad je riječ o ciljevima ove konferencije, to su započinjanje ozbiljnog dijaloga o modelima komemoracije i sjećanja, koji su dio širih nastojanja tranzicijske pravde da se društvo suoči sa nasljeđem sukoba.

Poseban cilj konferencije bio je pokretanje procesa stvaranja kulture sjećanja na nestala lica i uspostavljanje društveno-političkih preduslova za izgradnju uzajamnog razumijevanja u podijeljenim društvima, odajući pri tome počast žrtvama.

Same žrtve ne mogu ovu priču dovesti do kraja i država im u tome mora pomoći. Postoje modeli koji bi mogli da budu pravac u kojem bi se trebalo kretati, ekspertska radna grupa trebali da konkretna rješenja pripremi do polovine naredne godine.

Osim snijega, nisam primjetio da se desilo nesto posebno u carsiji, o protestu koji je organizovan u Prijedoru od strane Izvora, povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava vec ste informisani od naseg malogdiva, a danas su zavrseni i izbori u Islamskoj zajednici na kojim su se birali članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike…

Toliko do iduceg javljanja…

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.