KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Snijeg nas je ponovo iznenadio u decembru 🙂

Zadnjih nekoliko dana bilo je dosta toplo vrijeme, te se cinilo da nas ocekuje dolazak novog proljeca a ne strasna, hladna zima, na koju smo skoro zaboravili, iako se nalazimo skoro na polovini posljednjeg mjeseca u godini, te da jedino sto zaista mozemo ocekivati narednih mjeseci jeste snijeg i led…

Jucer je prije samo pocetka padavina Kozarac kao i okolinu zahvatilo strasno nevrijeme sa jakim vjetorm koji je nanio dosta stete. U Prijedoru su se na zelenoj pijaci, u naselju Pećani,  pijačne tezge pod naletom vjetra rušile kao kule od karata,  tom prilikom lakše je povrijeđena jedna žena. Oštećeni su i brojni krovovi  a na više lokacija u gradu i u prigradskim naseljima vjetar je iz korijenja čupao drveće i obarao bandere sto je uzrokovalo da bez struje ostane veći dio grada i okolnih naselja Brezičani, Dragotinja, Kozarac, Trnopolje, Raškovac, Rasavac, Donja Ljubija i Lisina na Kozari, gdje se nalazi i nekoliko radio i TV predajnika.

 

 

 

Kao sto sam pisao u proslom javljanju, zadnja tri dana bio sam u Sarajevu i kao predstavnik “Optimista2004” ucestvovao na regionalnoj konferenciji “Promovisanje univerzalnog pristupa memorijalima i sjecanju”.  Zajedno sa mnom, sa nase opstine na konferenciji su ucestvovali i predstavnici udruzenja “Izvor” i logorasa Prijedor92.

Ono najbitnije sto bi se ukratko moglo prenijeti sa konferencije je da u Bosni i Hercegovini potrebno postići univerzalan pristup žrtvama rata, odnosno da one moraju biti tretirane na jednak način te da pravo jedne žrtve ne može ići na štetu druge žrtve, da je potrebno pronaći kako i na koji način uspostaviti standarde u donosu prema žrtvama, odnosno prevazići međusobno nepovjerenje, te da se mora učiniti sve da u našoj kulturi sjećanja ne bude prazan prostor ili sastavljen samo od segmenata.

Kad je riječ o ciljevima ove konferencije, to su započinjanje ozbiljnog dijaloga o modelima komemoracije i sjećanja, koji su dio širih nastojanja tranzicijske pravde da se društvo suoči sa nasljeđem sukoba.

Poseban cilj konferencije bio je pokretanje procesa stvaranja kulture sjećanja na nestala lica i uspostavljanje društveno-političkih preduslova za izgradnju uzajamnog razumijevanja u podijeljenim društvima, odajući pri tome počast žrtvama.

Same žrtve ne mogu ovu priču dovesti do kraja i država im u tome mora pomoći. Postoje modeli koji bi mogli da budu pravac u kojem bi se trebalo kretati, ekspertska radna grupa trebali da konkretna rješenja pripremi do polovine naredne godine.

Osim snijega, nisam primjetio da se desilo nesto posebno u carsiji, o protestu koji je organizovan u Prijedoru od strane Izvora, povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava vec ste informisani od naseg malogdiva, a danas su zavrseni i izbori u Islamskoj zajednici na kojim su se birali članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike…

Toliko do iduceg javljanja…

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.