KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Iako carsija, na prvi pogled, izgleda pusta, ipak se uvijek nadje neko s kim se moze kafa popiti, a kako je to kod nas obicaj, ostavi se i fildjan viska, ako ko naidje…

Zivot ide svojim ustaljenim ritmom shodno vremenu u kojem se trenutno nalazimo, pored dosta toplog vremena  za ovo doba godine, za informaciju mogu se izdvojiti  predstojieci Izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za nivoe džemata, medžlisa i Sabora IZ, koji se trebaju odrzati  u petak, 10.decembra 2010.god. za nivo džemata, na kojem se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike, te u subotu, 25.decembra 2010.god. kada ce se održati Izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa i u nedelju, 26.decembra 2010.god. kada će se u svim izbornim okruzima održati izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

 

 

 

Kao predstavnik Optimista2004 pozvan sam u Sarajevo od 08. do 10. decembra na regionalnu konferenciju posvećenu promovisanju univerzalnog pristupa memorijalima i sjećanju, koju organizuju Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.

Cilj Konferencije je započeti ozbiljne dijaloge o modelima komemoracije i sjećanja, koji su dio širih nastojanja tranzicijske pravde da se društvo suoči sa naslijeđem sukoba. Poseban cilj Konferencije je pokretanje procesa stvaranja kulture sjećanja koja se odnosi na nestale osobe i uspostavljanje socio-političkih preduslova koji će pomoći u uspostavljanju uzajamnog razumijevanja u podijeljenim društvima, pri tome odajući počast žrtvama.

Pored novih izbora u Islamskoj zajednici, u nasem dzematu Kalata doslo je i do promjene imama. Naime, zbog licnih razloga dosadasnji imam u Kalati Sulejman ef. Hasic presao je da radi u drugi dzemat na podrucju Opstine Cazin a na njegovo mjesto dosao je mladi Abdul-Aziz Nuspahic. Abdul Aziz je vec imao prilike biti u nasem dzematu, gdje je tri godine za redom od 2005. do 2007. godine, kada Kalata nije imala stalnog imama, dolazio u toku mjeseca Ramazana i predvodio Teravih namaze, tako da je novi imam u stvari nas stari poznanik te se vrlo lako uklopio u dzemat i poceo sa aktivnim radom.

Rodjen je 18.03.1983. U Bihacu gdje je zavrsio Osnovnu skolu a  srednju Medresu “Dzemaluddin Causevic” u Cazinu. Nakon medrese upisao je  Fakultet arapskog jezika na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, AR Egipat, gdje je diplomirao oktobra 2008. Vrlo je lijepog ahlaka i iskreno se nadam da ce u Kozarcu naci svoj novi dom te da ce bez problema dugo godina predvoditi nas dzemat, koji bi ubrzo trebao da privede kraju radove oko dzamije i dzematske kuce te da najavi dugoocekivano svecano otvorenje Kalatske dzamije koja je vec odavno u funkciji iako nije imala samu svecanost otvaranja…

Vjerujem da cemo uz Abdul Azizovo zalaganje imati vise informacija o desavanjima iz samog dzemata kao i dosta poucnih islamskih tekstova, na nama je da mu pozelimo dobrodoslicu i damo punu podrsku u radu, kako u dzematu tako i u mektebu na poduci nase djece…

Toliko ovaj put… Citamo se nakon Sarajeva 🙂

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.