Učestvujte u pronalasku imena za našeg Zmaja

Kao što mnoge reprezentacije širom svijeta imaju svoje maskote koje ih predstavljaju, tako će i naša fudbalska reprezentacija od naredne godine dobiti svoju originalnu maskotu u vidu plavožutog zmaja.

Već je poznata činjenica da je Reprezentacija.net portal dosta puta do sada javno predlagao brojne stvari u i oko naše  reprezentacije. Među tim prijedlozima aplelirali su i na to da nam fali maskota te da bi dobro došla na stadionima za vrijeme utakmica naše nacionalne selekcije.

Nažalost odgovorni za to nisu imali sluha pa se uvijek to nekako zataškivalo.

Slično mišljenje imala je mlada umjetnica, naša Kozarčanka, Anita Zečić koja je došla na ideju o maskoti te sama dizajnirala "Zmaja", a zatim ga predložila ljudima iz N/FSBiH što su ovi prihvatili.

Anita ima 24 godine i diplomirala je slikarstvo u mjesecu maju ove godine.

Razgovarao: A. Goran

Zanimalo nas je otkud je došla na ideju o kreiranju maskote i kako je protekao sav taj ciklus.

– Od malih nogu sam opsjednuta fudbalom što mojoj mami nikako nije bilo jasno. Pratim redovno utakmice naše fudbalske reprezentacjie, a kada mi se stvori prilika odem ih uživo pogledati. Na utakmici protiv Njemačke u Frankfurtu, terenom se šetala maskota koja je zabavljala svoje navijače. Posmatrala sam je i od tog momenta me je proganjalo pitanje – zašto mi nemamo svoju maskotu, izjavljuje Anita za reprezentacija.net portal.

Odlučila sam sama da kreiram maskotu za svoju reprezentaciju. Kao maskotu izabrala sam da to bude "Zmaj". Dugo sam crtala razne zmajeve sve dok nisam bila zadovoljna.

– Za vrijeme boravka u Sanskom Mostu, ovoga ljeta, odnijela sam konačnu skicu svoga "Zmaja" u naš Savez i razgovarala sa gospodinom Jasminom Bakovićem (generalni sekretar N/FSBiH) koji je podržao moju ideju te mi predložio da zaštitim zmaja i dam mu konačno ime, riječi su Anite koja traži pomoć pri pronalasku adekvatnog imena za maskotu koja će predstavljati našu reprezentaciju.

– Stoga bih ovim putem zamolila sve Vas da mi pomognete oko toga i da pošaljete svoje prijedloge u vezi nadijevanja imena našoj maskoti.

Bh. navijači su imali priliku vidjeti "probnu" maskotu, Zmaja, za vrijeme kvalifikacione utakmice BiH – Francuska koja se u septembru igrala na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Radilo se o Zmaju čiji izgled još uvijek nije bio u potpunosti usavršen. Zmaj je tokom utakmice šetao atletskom stazom stadiona a navijači su ga pozdravljali aplauzom.

Svoje prijedloge o imenu maskote šaljite na mail: press@reprezentacija.net, najkasnije do 20. decembra. Nakon toga će se izabrati najprikladnije ime kojim će se u budućnosti zvati maskota naše reprezentacije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.